lunes, 17 de mayo de 2021

Societat rural "El Cinca Mitjà"

     El Pais publicà un article sobre aquesta comarca, destacant que nou pobles son exemple per la regió i per la provincia on la despoblació va guanyant terreny. En aquesta comarca del "Cinca Medio" els pobles han aumentat la població en els darrers deu anys en 500 habitants, quedant la densitat en 41,32 % per Km quadrat de les més altes D'Aragó.  Diu l'article que en total son  uns 24 000 habitants en poc més de 575 kms quadrats 

                                                             

 La seva ubicació, la facilitat de desplaçament, la arribada de la fibra óptica, la fluidesa de Correus que facilita la comucació exterior i el comerç per internet, faciliten la creació d' empreses i cobreixen les seves necessitats, comunicant amb el mon rural i les gran ciutats. 

El President  de la comarca josé Angel Solans diu que altres comarques d'Aragó poden pendre exemple d'aquesta, però que pels resultats satisfactoris, a més de les característiques que afavoreixen la inversió,   han estat necesaris projectes de desenvolupament  ferms per al bons resultats de la comarca. 

Entre aquest projectes 

    -La creació de sol industrial, petits poligonos asequibles i ben comunicats que en els darres anys se hi han instalat empreses creant llocs de traball. A aquestes empreses se les asesora amb tallers per millorar i per obtenir subvencions,  Per exemple a Monsó es van dedicar 6 millions d'Euros per l'empleo, per la digitalitzacio, i per activitat dels autonoms.  

   -El Cinca Medio, encara que no ha estat despoblat com altres comarques,  s'ha afagit als projectes per dinamitzar la població de la zona i ocupar els llocs vuits dintre dels pobles. La plataforma Hola Pueblo ajuda a persones forasteres a instal.lar-se en aquestes localitats amb la condicio de que tinguin projectes empresarials per als que rebrán ajudes i habitatge en un procés de selecció.

Entre els nous emprenedors a Albalate de Cinca  els germans Ferrer van crear una granja d'ous ecològics "El Capazo Verde" dedicant la finca a tenir gallines al aire lliure . Ja en tenen 2200 i fan unes 3200       dotzenes d'ous al mes  que ells mateixon s'encarreguen de repartir 
i de cuidar lel  gallines. 

 Unes noves oportunitats de negoci va ser dut a terme per germans  Latre a Esplús amb el cultius de nous.  Van crear "Nueces del Pirineo" dedicada al cultiu i venda.  Actualament diu que  ja obtenen unes 30 tones a l'any  a més  sent un porducte en alça , esperent doblar la quantitat, treballant també la qualitat,  millorant la facilitat de distribució i venda formant part de Correos Marquet   

Un negoci important a Cofita és la Bodega Sers on van comercialitzar la marca la familia Canales al 1996 encara que en els seus origens diu que era una bodega que venia  de mol antic. Els productes que fan sols tenen raïms propis cultivats de forma sostenible. Fan unes 25000 botelles  anuals que exporten fins a pasïos europeus. Es van aumentant les vendes al poder fer-les per internet. 

El poder vendre per internet ha facilitat que alguns negocis tradicionals no desapareguin, com es el cas del taller de joguines tradicionals de C. Blasco, a Albalate del Cinca, fetes de manera artesanal. Darrerament tambe diu que fa joies de plata i elements decoratius. 

 Com queda explicat, el sector agrícola amb  la ramadería i granjes, segueis sent una de les activitats econòmiques mes importants, el 80% de la comarca esta destinada a aquest us. Principalment es cultiva civada, girasol  i aufals, donant possibilitats de importants exportacions per tot  l'arc meditrarràni i fins a Xina. També hi ha molta vinya per produir vins amb la denominació d' origen de Somontano  -com la bodega esmenada-. A mes hi ha de les nous al engròs  

J Motis P 

  Algunes dades del article publicat al diari El Pais al març de 2021 per Julio Nuñez titulat "Nueve pueblos sirven de ejemplo a toda una región"

No hay comentarios:

Publicar un comentario