miércoles, 26 de mayo de 2021

Geolodìa 2021, Presencial a Calasanç

                           

 https://escrituraypersonalidad.blogspot.com/2020/05/sociedad-ruralgeolodia-en-la-litera.html..

Geolodia 2021, Presencial a Calassanç

A primers de maig es tornava a anunciar una jornada per Geolodia 2021, aquest any presencial, a Calassanç en el marc teòric del futur Parc Geològic Miner de La Llitera y La Ribagorça. Informant de que Calassanç és la població més Antigua de La Llitera, comarca situada al Est de la província d'Osca que limita amb la província de Lleida

Es donaven de les dades 15 i 16 de maig per aquesta jornada en una ruta circular de 2,6 km per camins de terra i escales, amb la possibilitat de visitar el Salinar de Peralta de la Sal. La visita s'anunciava guiada per geòlegs explicant de que esta format el paisatge i els recursos geològics que hi ha, a mes de prendre consciència de la importància de protegir la Natura.

Era obligatori inscriure’s per poder fer la visita i estar enregistrat, encara que la activitat fos gratuïta. Els menors es tindrien que inscriure amb els pares . El dia de la activitat es tindrien que presentar al punt de trobada per acreditar-se al la hora i grup que els hi correspondria.

Estava tot molt ben organitzat amb els professionals d'acompanyament i amb unes normes estrictes per als assistents , avisant de que hi havia camins de terra i escales, de que els menors no podien separar-se dels seus pares. Es tenia que anar amb bambes i una roba determinada, comportar-se d'una manera cívica i estant prohibit tirar escombraries de cap tipus, tenint en tot moment de atendre les instruccions dels guies, que podien expulsar a qui no seguis les normes .

Estava presentada també la visita amb vídeos a xarxes socials com el de Paola Infante, Geòloga Jefa de la Secció d'Estudis Territorials al Govern d' Aragó . Li agrada molt la Llitera , intentava "seduir" donant un enllaç per inscriure's. Un altre vídeo es de José Mª Mata, Catedràtic Emèrit de la Politècnica de Barcelona, reconegut Geòleg a nivell internacional i entusiasta de aquesta comarca. Donava el enllaç i convidava a inscriure's 

  Passades les dades 15 i 16 de maig la noticia va ser l’assistència de 300 persones a aquest acte de Geolodia presencial amb la participació de veïns, de comarques veïnes i de Barcelona ,Lleida inclús de Madrid i València. Hi havia assistents amb coneixements geològics.

Els assistents van rebre classes sobre la marxa, explicacions impartides per 8 geòlegs situats per parelles als punts de rellevància geològica i

minera: La Font, Los Chessos amb lo Salinar, Les Ofites amb el Pou de Chelo i lo Castell, en un llarg recorregut.

Els organitzadors van donar la oportunitat a qui ho desitgés, que després de la visita a Calassanç podessin fer una visita a un lloc emblemàtic del futur com és el Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça, i també al Salinar de Peralta de la Sal.

Els visitants van quedar mol satisfets, i la organització també per haver assolit els objectius marcats. El més important del geolodia es apropar a la societat civil a les ciències geològiques . Altres objectius van ser valorar aquest patrimoni, implicar als veïns amb la conservació i neteja fent que siguin els que custodien i s'impliquen en donar a conèixer el lloc.

Amb aquestes informacions publicades per "La Litera información" hi havia una col·lecció de imatges molt il·lustratives.

J Motis P 

No hay comentarios:

Publicar un comentario