viernes, 14 de diciembre de 2018

Sociedad Rural. "El Arte de la Piedra Seca"


 "L'art de la pedra seca"  es va incloure  a la llista representativa  del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco en una reunió del comitè, considerant que es una manifestació cultural internacional. 
  En  aquest  esdeveniment  van participar  vuit països europeus , entre ells Espanya  on es poden trobar exemples  d'aquesta tècnica a Andalusia, Astúries, Extremadura, Galicia, Valencia, Balears, Catalunya i Aragó,
 Espanya queda situada  com a quart  país amb manifestacions d'aquest Patrimoni Cultural sent dels països que tenen mes diversitat.
        Resultat d'imatges de les voltes a la Llitera
L'art de la pedra en seca  es refereix a les construccions  de pedra superposant-les  unes sobre les altres sense utilitzar cap material per enganxar-les. 
 Les estructures de pedra seca es troben principalment a les zones rurals , en terrenys empinats, tant dintre com fora d'espais habitats. Es garanteix l'estabilitat  amb una cuidada selecció  i col·locació de les pedres. 

Son mètodes utilitzats per les persones, des de la prehistòria fins a la actualitat  per a organitzar els espais de vida i de treball optimitzant els recursos naturals i humans per  habitatge, reserves d'aigua, agricultura i ramaderia. Tenen un paper vital  per a la prevenció d'accidents en el terreny, lluitant contra  l'erosió i desertització de la terra,  millorant la biodiversitat al facilitar  condicions microclimàtiques adequades per a la agricultura.
Resultat d'imatges de aljubs , albelda
 A darrers d'octubre passat es va celebrar a Albelda una conferencia titulada  L'Aigua i la pedra seca: De les garrigues a la Llitera" per Ignasi Aldomà , professor de la Universitat de Lleida  geògraf expert  en planificació territorial i del aigua.

 El professor  va explicar  els  cicles  de l'aigua  i les estratègies tradicionals per  a gestionar-la en els pobles de secà,  identificant les construccions adients: pous , aljubs, sèquies...Es  arquitectura popular  com a patrimoni d’interès per a la població i els visitants.
 La xarrada va derivar en qüestionar el model agrari actual sostingut per subvencions i que no garanteix  la fixació de la població rural. 
 Insinuant que la aposta per un model agroecològic,  amb  la recuperació dels models tradicionals per gestionar  l'aigua tenint en compta les varietats locals i els circuits alternatius  de comercialització, seria pertinent per el futur del pobles tant de secà com de regadiu.
Resultat d'imatges de aljubs , albelda

 Aquesta  conferència va formar part d'un cicle que el CELLIT va programar per   la tardor del 2018 entre les que hi havia tractant el tema de les voltes per  Mateu Esquerra a Alcampell, Laia Brualla  a  Altorricó i  Rubén Oliver  a Tamarit.

 J. Motis P 

No hay comentarios:

Publicar un comentario