miércoles, 13 de enero de 2021

Sociedad Rural, La Litera. Musica Antigua yTradicional

  Cellit ha enviat al socis el llibre "Música antigua tradicional en la comarca de La Litera "  original estudi d'aquesta part de la cultura als nostres pobles.

                            
 L'autor  es Arturo Palomares Puertas que es declara interesat, des de sempre, per la memòria d'altres temps i en fa un  recull d'històries i sonidos del passat.  Va ser estudiós i col-laborador de la música local, i va estudiar a  Barcelona a diferents entitats  com Història del Art a la Universitat  i al Conservatori  Superior de Música de Barcelona, entre d'altres. Va contactar amb CELLIT per plantejar un projecte d'estudi i recopilació  de música antigua i tradicional a La Llitera 

 Des de l'Edat Mitjana al Renixement les dades que hi ha estan relacionades amb entitats religioses i es fa especial menció dels Òrgans de les esglèsies que es poden constatar amb documentació escrita al menys a tres pobles ,Tamarit,  Albelda i  Calassanç, en els  segles XVII al XIX. Es descriuen al llibre  amb tota mena de detalls la construció i importancia religiosa i social. 

Els testimonis de la música que han arribat es tracten , segun l'autor, del ambit litúrgic, referen e misses cantades y del àmbit paralitúrgic quan es tracta de cançons devotes pero fora de la ceremonia de la missa. En aquest sentit a molts pobles es mantenen càntics anomenats "gozos" per la devoció a determinats sants  en ermites, com els de Sant Sebastià i Sant Roc a Albelda, El de  Sant Quilis  A Binèfar i a altres pobles explicats en un bonic capitol.

 A finals del segle XIX i principas del XX hi va baver a la comarca una important generació de músics que podien tocar diferents instruments i ensenyar  a altres, havent format durant mol de temps, fins ben delantat el segle XX, importants orquestes que amenitzaven les festes, balls locals i pobles del voltant. En el llibre hi ha noms i imatges. També es menciona la música de saló, que eren tertulies o concerts privats  que s'organitzaven a cases de burgesos o de gent de mes recursos. En aquest temps també s'anomena la costum de cantar a les tabernes acompanyats d'instruments com flautes o bandurries. Posa com exemple la taberna de Vicent d' Angurel d' Albelda on s'aprenien rondes i cançons de carrer com el "corro de l'estijora", molt recordat al poble.

 Lamúsica tradicional es transmitia per via oral. Després l'arribada de la radio, la televisio i les noves tecnologies va influir en que anés de baixa.  El cantar o tocar un instrument van passar  al àmbit professional. Diu l'autor que actualment s'esta revaloritzant la experiència dels concerts en directe.

 (El que podem observar els nascuts en aquest pobles es que no hi ha qui ensenye música, les orquestes ja van desaparèixer perque els que ho havien apres ja no hi son, com els germans Sardà. Unes noies i senyores cantaven al mes de les flors i algunes cermonies religioses que donave gust escoltar-les.  Hi havia  uns senyors que tocaven la guitarra i cantaven jotes de lo millor, com el senyor Vicent de Porter.  El que si sha mantingut és el cant i ball de jotes amb la "Rondalla San Roque" que suposo segueix activa.) 

En el llibre hi ha un ampli capitol, amb noms anècdotes i imatges, dedicat a les jotes, mol habituals als pobles de la Llitera, tan en la costum de rondalles i celebracions amb aquests cants, com  la costum de cantar en les feines del camp. (Recordem que amb la trilla es cantava a l'era, i s'escoltave un cantador de jotes molt bó en unes finques més enllà, al altre costat de la vall; de cop aquella veu no es va sentir més, van dir que un fill s'havia ofegat al riu fent la mili a Saragossa)

Es fa menció  del "ball dels totxets, propis de algun poble, com Camporrells, on encara es mantenen. També de les campanes tan propies del mon rural, instruments molt apreciats que tenien funcions especials tan en la vida pràcticca, -les del rellotge-, com la vida espiritual, -el tocar a missa o el dol-

                                        
 Al libre es fa menció al Encantari, que es un conjunt dedicat al'estudi i interpretació de la música tradicional. Fundat al 2010 per Lucia Samitier  (cant i arpa)  i del que forma part l'autor del estudi Arturo Palomares (cant i instruments de corda) contant amb la colaboració de músics especialitzats. Han fet concerts per tota la península ibèrica. 

 Amb el llibre, Cellit ha enviat el CD per escoltar la música esmenada.

 J Motis P 

No hay comentarios:

Publicar un comentario