sábado, 4 de junio de 2022

Sociedad Rural. Antigua "Fiesta del Árbol" Valorando la Naturaleza.

 Una interessant publicació  de Somos Litera, al apartat  Historias de Nuestra Historia  explica com al 1915  es va fer la  "fiesta del arbol"  que va tenir lloc  a Eplús  quan es va convertir en obligatoria per a tot el país. S'intentava que  els  infants i els adults valoressin la natura. 

 Explica l'article que al gener de 1915 es va declara per Real Decret la obligatorietat de celebrar la ""Fiesta del Árbol" en tots els municipis del pais. En  molts llocs  d'Espanya i del estranger ja es celebrava de manera habitual, hi participaven escolars i adults  i es plantaven arbres en terrenys apropiats.

A  la Llitera es va anar fent de manera irregular tot i que, per a pressionar,  el Governador Provincial amenaçava  en no aprovar cop pressupost  si no anava inclosa una partida per aquesta finalitat.  Diu que  Binèfar havia celebrat  les primera festes del arbre   al 1912  i 1913 però la iniciativa no va tenir continuitat. Peralta de la Sal va celebrar la primera al 1917  i a Sant Esteve de Llitera  va ser al 1932 per l'Alcalde Jaume Pla amb la finaliat de que la comunitat escolar repobles  el seu terme municipal. 

 Esplús

Quan es va declarar la obligatorietat, Esplús va celebrar la "Fiesta del Arbol" amb tota solemnitat, per la que va escollir el 21 de febres del mateix any.  El lloc escollit va ser el camí que des de'l poble portava al depòsit d'aigües potables.  A dos quarts de tres de la tarda es va fer un repic de campanes anunciant  la comitiva  dels nens  i nenes de les escoles nacionals  acompanyats pels mestres, a darrera anaven les autoritats i tot el poble. 

Arribats al lloc escollit ja estaven preparats els pous assignats a cada infant, que ajudats pel seus pares,  havien de plantar els 52 arbres que havia proporcionat el director del canal "de Aragon y Cataluña". Ja plantats, van ser beneits pel vicari de la parròquia  i els infants  van cantar  l'himne de la festa del arbre".

Al tornar al poble, els assistents es van situar a la escalinata que va a l'esglèssia on van escoltar els discursos del propietari de la localitat i del mestre que va defensar l'arbre agraint als que van fer possible la celebració i animant a que es repetís el proper any. Diu que el veterinari de Binazet va ser el que va portar  la càmera de fotos per immortalitzar el moment. 

Després a tots el infants els van convidar a berenar, animant el moment amb globus flotant.


 Segons l'article  "La Fiesta del Árbol de Eplús en 1915" aquesta festa va tenir continuitat en aquest lloc  duran mols anys, encara que pot ser no va ser amb tanta solemnitat con aquesta primera. 

  J Motis P 

No hay comentarios:

Publicar un comentario