viernes, 19 de octubre de 2018

Sociedad Rural. Litera 5

Resultat d'imatges de Litera 5 revista de estudios
  Publicació del CELLIT corresponent a 2018.


    "Littera 5"
 Revista d'estudis  Lliterans.

 Hi ha important  informació de la comarca amb treballs molt acurats tractant d' un edifici, un personatge, un poble, art, i evolució de les tendències polítiques amb resultats de eleccions municipals. Un apartat de investigacions en les que participa CELLIT. Una part de ressenya de llibres.

ESTUDIS
"La casa de Diezmos de Tamarite , Monte de Piedad".
L'edifici  esta situat entre les construccions medievals del segle XII i XIII,  darrerament es considerat be D’interès Cultural.
 L' article, de 16 pàgines, tracta del edifici amb les seves característiques, estat de conservació , configuració arquitectònica i ubicació  proposant criteris per  a la seva conservació. 
 Autors Raul Fumero Gavilán, Silvia julián García, i Eva boix Dalmau

"D Antonio Lasierra Purroy y su Aportación a la Economía Aragonesa: La Primera Conferencia Económia Argonesa"
 Ingenier de camins i financer,  va  néixer a Tamarit l'any 1871. Va treballar per portar el regadiu a la comarca, fent gestions per la construcció del Canal d' Aragó i Catalunya i sent enginyer del canal Imperial D' Aragó
 Sent president de  la "Real Sociedad Econòmica Aragonesa de Amigos de París" va promoure la celebració de la primera conferencia econòmica que va servir per analitzar, descriure i denunciar la situació de la economia al Aragó.
 Extens article de 24 pàgines, per Enrique Corbera Abillar.

"Vecillón un poblado de colonitzación a la comarca de La Litera." 
  Es va construir al 1961 per l’actuació del "Instituto Nacional de Colonitzación" a la zona de regadiu del canal d’Aragó i Catalunya. El problema agrari de la zona i la política hidràulica ja havia estat dissenyat per Joaquim Costa a finals del segle XIX, La llei de reforma agrària de 1932 tenia coma objectiu eliminar el latifundisme i fer una societat de petits propietaris,
 És un estudi molt interesant amb totes les característiques del poble.
Autors Ana Martinez Duran, Sergi Lois Alcazar, Claudia Rueda Velazquez,  arquitectes, i Verónica Llorca, estudiant d'arquitectura

"Arte  Contemporaneo en la Litera. El Via Crucis a la Iglesia Parroquial de Vencillón"
  Article de Enrique Corbera Abillar, on destaca que l' "Instituto Nacional de Colonizacion", va tenir cura de fer una  estètica  en les arts plàstiques aplicades a la parròquia  de "Santiago Apostol de Vencillon". Explica com  Antonio Hernández Carpe, pintor i ceramista, va posar el seu art en aquesta obra de estil neogeomètric  al 1963 representant les estacions del Via Crucis. 

"Las  Elecciones Municipales en la Litera"
Extensa  Informació a càrrec de Josep Espluga Trenc i Arantxa Capdevila.
 S´exposen  poble per poble de la Llitera els partits que es presenten a les eleccions municipals, els resultat  des de 1973 al 2015 i d’incidència  dels cicles polítics  en la configuració de la política comarcal.

 CELLIT, AJUDES PER  A LA INVESTIGACIÓ
  Temes socials d'altres temps o actuals,  per a conèixer el territori que, sense aquest estudis tan especialitzats, passarien desapercebuts.

 Delictes, Violencia i Cotidianitat a La Llitera en el segle XIV
Consultant els fons documentals de la "Corona de Aragon" es fa un estudi dels  moments de violència que es van viure en el segle XIV, en aquest estudi de Raul Vilagrasa Elías  amb els principals delictes de Tamarit i  Snt Esteve. L´homicidi, els robatoris i les injuries  van ser  presents 

 Baixa Noblesa Lliterana Entre els Segles XV i XVI. Els Suelves i els Claramunt.
 Per Maria Viu Fandos, a partir de la anàlisis de documents  conservats al arxiu de "La Casa de Ganaderos de Zaragoza" -capitulacions matrimonials i testaments-, s'estudien les estratègies socioeconòmiques d'aquests llinatges de la Llitera. 

 Lèxic Agrícola a  La Llitera. Una Aproximació Geolingüística.
Es tracta de la variació lèxica de paraules relacionades amb les feines agrícoles, a més s'exposen les particularitats de cada poble. Un estudi molt maco a càrrec de  M Pilar Colomina  amb l'ajuda de CELLIT, com els anteriors.

RESENYA DE LLIBRES
  A les darreres pàgines llibres d'autors de la comarca. Del que es pot fer un resum per un altre article.
Vencillon
Resultat d'imatges de vencillon huesca
J. Motis P , Octubre 2018

No hay comentarios:

Publicar un comentario