sábado, 30 de diciembre de 2017

Sociedad Rural . La Font de les Piles

  Una bona noticia  va estar la recuperació del paisatge  que des de l’administració d' Osca  va facilitar netejant el tram de GR23 entre Albelda i Castillonroi, renovant la senyalització i netejant la bassa de Les Piles. Aquesta bassa és com un oasi entre entre aquest dos pobles per la ruta de les Gesses  en ple GR23.

  El GR23 és un sender a la part septentrional de la comarca de la Llitera des d’a prop de Font fins a Albelda . Son 50 kms  de ruta senyalitzada  passant per  pobles d’històries  de fronteres i senyorius  com Snuy, Alins , Calassanç, Peralta de la sal, Baells, Baldellou i Castillonroi. 
 foto de Ayuntamiento de Albelda.
 La Ruta de les Gesses, que és al nord d`Albelda coincideix  en gran part amb el GR23.  Les gesses son una alineació de tossals  i bagaudes  de ges que s’estén per la zona oriental de la província d'Osca protegida com " Lugar de Interes Comuniario"

 Des d'Albelda el anar a Les Piles a uns  4 K i mig  amb una hora i  mitja de  camí i fins i tot arribar a Castillonroi que queda en total a uns 6 Km i mig baixant a trobar la carretera  en total  dues hores a peu aproximadament,   sempre ha estat una excursió interesant. En temps antics ja ho fèiem des de l'escola algun any al acabar el curs. 
 foto de Ayuntamiento de Albelda.
 El passat 6 de desembre  per inaugurar les millores de la ruta es va fer  aquesta excursió, organitzada per l'Ajuntament, sent mol agradable  per els que hi van poder anar.  Es va convocar a la gent a la plaça a les 10 del mati. Hi havia esmorzar per els participants,  amb una previsió temps assolellat, però l'estany gelat. 
Es va sortir de la plaça per un camí de ferradura ben conservat  que porta a la ruta indicada amb costeres  conegudes fins arribar al punt mes alt  -500 m- que es diu el Pla D'Arbull  on hi ha molt bones vistes, i on se hi troben algunes de les típiques cabanes volta pròpies de la zona. Després es fa la baixada del tossal cap a la bagauda on son Les Piles, una bassa petita. única aigua en mig  del entorn sec i estepari d'aquesta ruta. De tota manera és el que diuen aigua amarga, carregada de cal, no apta per el consum
 Va ser tot un encert i èxit en aquest temps que hi ha que fomentar el tornar a la Natura.
foto de Javier Llop Mauri.
 J Motis P.

No hay comentarios:

Publicar un comentario