sábado, 25 de junio de 2016

Sociedad Rural. Dia del agricultor.

 Dia de Agricultor. 15 de Maig . Comarca la LLitera
Imagen
Les festes tradicionals  venen de llegendes  relatives a alguns sants, que han traspassat el temps. 
 Encara que en aquesta zona la societat rural es mes aviat agnòstica, sempre hi ha grups que mantenen costum religioses. Hi ha unes celebracions molt arrelades,  lligades a les costums,  que s’han  transformar  en  festes socials  assimilades per a tothom. 
 D’ allà on arriben els nostres records , i de molt abans, el dia 15 de maig,  es celebra el dia de Sant Isidre Llaurador, com a dia de la pagesia, que en  plena  primavera te tots els ingredients  per a ser oportuna i lluïda.  
 A Albelda, tradicionalment,  la “Cooperativa  San Isidro”, feia una gran festa , amb la que participaven, mestres, escolars , i tota la gent del poble.  La mestra escrivia una poesia dedicada  a aquest Sant. una nena la recitava   l’església després de la missa..  (Aquesta nena era Jo) que tenia  una gran feina en aprendre-la, entonar i pronunciar bé. Com que tot me ho prenia molt a pit i em feien creure el contingut , em sortia clavada ressonant per a tota l Església. Se li demanava al Sant bona collita i pluja quan feia falta.  El President e la cooperativa em felicitava i em donava  5 duros  -una fortuna per a mi soleta en aquella època-,  però ni això, ni el cofois que es posaven els meus pares,  ni les enveges d’altres em compensava  el “mal rato” que havia passat sent una persona tímida.  
 Els organitzadors de la festa feien un convit  de moscatell i pastes al Sindicat, i  portaven un cantant de jotes  boníssim que recorria tots els carrers del poble. 
Imagen
Actualment es manté la cooperativa San Isidre, del camp, que en col·laboració amb l’Ajuntament,  te la costum  d’organitzar un festival folklòric  participant- hi  la  “Rondalla San Roque” del poble.  
Canal Llitera, va  anunciar i publicà aquesta noticia. Així com  les celebracions
d’altres pobles , en els que també és un dia assenyalat , en aquesta zona d’ activitat agrícola i ramadera.  
A Altorricó  es fa un concurs de rebosteria i, coincidint amb jornades culturals, es presentaren dues novel·len del escriptor Daniel Vilalta. 
Les dones de Sant  Esteve  de Llitera organitzaren un pica pica, i  després, a la ermita del Sant,  hi havia previst un  convit per a tothom.  
Vencillon, el poble mes jove de la Llitera, fundat per a la agricultura i ramaderia, , te un carrer dedicat a Sant Isidre  on estava  prevista una  berbena per animar la jornada.  
A Alcampell , van ser  protagonistes les dones  amb la Fira Artesanal   
 A Tamarit de Llitera van ser les persones grans les que van organitzar un dinar per celebrar aquesta festa,.  
  A Esplús, es  van reunir els agricultors per a fer la celebració amb un dinar  
Resultat d'imatges de flores silvestres fondo blenco Canal Litera  afegeix que a Binèfar , antigament, es celebrava una fira que animava la jornada.  



J Motis .P 

No hay comentarios:

Publicar un comentario