Les Chesses on el passat 4 de juny 2023m"Los Amigos del Parque Geológico y Minero de La Litera y la Ribagorza" van organitzar una nova sortida per estudiar, a més de la geología i minería , la biodiversitat que hi ha en aquest terreny de guix. Les darreres investigacions donen descobriments importants sobre tipus de plantes que hi ha en terrenys molt àrids.
Aquest estudi es va fer a les Chesses del Anticlinal de Barbastro. En altres es veu la seva extensió cap el terme de Tamarit, Alcampell i Albelda en una franja ampla de terreny.
En aquesta ocasió el geóleg Jorge Franco va explicar les característiques del sistema "karsico" de guixos i las particularitats del terreny de les Chesses
Seguint la ruta, Raul Malo, veterinari, va explicar la diversitat de fauna d'aquest territori, posant la atenció en la fauna endémica i en perill de extinció en un manantial de Les Comes que es una vall del "sistema Karsico". Va explicar que les Chesses estan protegides per la Red de Natura 2000, (conservacio de la Biodiversitat a Europa).
Van seguir pujant per un camí te terra fins a Lo Plla. En aquest recorregut l'ingenier "de montes" Marcos Manceñido va anar explicant els diferents tipus de plantes i arbres que habiten a un territori tan àrid i sec i quines peculiaritats els permet sobreviure en aquest dificil lloc.
Una vegada situats en aquest Plla van tenir una classe magistral de la Dra Sara Palacio a l'hombra d'una ausina. Aquesta persona es Llicenciada i Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona , titular Científica del "Instituto Pirenaico de Ecologia" centre de investigació integrat al "Consejo Superior de Investigaciones Científicas".
Aquest Doctora va donar una llisó mol extensa de la flora diversa que apareix en les zones de guix, amb especies endèmiques que han esta poc estudiades. Les plantes Gipsófilas una amplia varietat de noms desconeguts i les plantes gipsóvagas com el timó i el romer, entre d'altres, que poden créixer en aquests terrenys i en altres.
En aquests terrenys els nutrients i l'aigua son escasos y el terreny acumula sustancies tòxiques per la vida vegetal, com calci i sulfats. Aquesta excursió va ajudar a comprendre alguns dels mecanismes que tenen les plantes per creixer en aquests ambients tan limitats i com s'ha consolidat la seva evolució. A més han d'afrontar la falta d'aigua al estiu per lo que presenten diverses adaptacions per evitar la pèrdua d'humitat Unes tenen una espècie d'escames que recubreixen les fulles i limiten la evaporació. Altres fan la màxima absorció del terreny a molts metres de profunditat (fins a 40). Això es dona a varies zones del planeta.
Amb la excursió i lliçons van poder comprobar que les plantes de les Chesses son organismes singulars que viuen en ambients extrems, com en altres zones vulnerables del planeta . Es tracta d'ambients singulars que mereixen ser coneguts, admirats i conservats com a valor patrimonial.
Van acabar el recorregut en un espectacular LLitoné de la Penella , un arbre monumental de 187 cm de diàmetre i 19 m d'alçada que possiblement tingui mes de 250 anys d'antiguetat. Va ser un día molt intens e didàctic per els participants, veïns de les poblacions del voltant que van quedar molt sorpresos per aquesta biodiversitat.
Records Personals. Les Chesses a Albelda son terrenys de pas cap zones de cultius de secà. Recorreguts com màgics, que despertaven emocions quan erem xicarrones i anavem a ajudar al pare a fer les gavelles i el dinar amb dos pedres i una olla per coure l'arrós amb trunfa i els ous durs, amb els que deprés feiem la amanida amb tomàquet en forma de flors. Al viure lluny, quan podía visitar el poble, no podia faltar la pasejada per un cami especial, on "quedaban quietos las nubes y los vientos al pasar las almas por el camino del silencio". En una d'aquestes visites hi havia un familiar molt malalt i anava per aquell camí del silenci pensant que si la natura podia ser font de vida en terrenys dificils, també podia fer que la persona es recuperés. Al aixecar la vista hi havia un arbre sec al devant que no havia vist abans. Va ser l'arbre de difunts. Després quan tenia ocassió li portava flors.
J. Motis P.
No hay comentarios:
Publicar un comentario