martes, 27 de agosto de 2013

LLitera 3. Revista de la Comarca. Soc. Rural

Cellit -Centre d' Estudis Lliterans-. LLitera 3            .

Contingut d' aquesta revista amb dades de la nostra comarca que tan als que hi viuen com els que hi anem de tant en tant, no coneixem.
O no ens hi fixem
1- En aquest sentit son els articles de Carlos i Enrique Corbera, de família albeldense,
El titulat Els Pilarets, de Carlos Corbera.- Son petites construccions amb motivació religiosa de diferents temps que son a tots els pobles. Unes vegades eren construïts com a vots per devoció religiosa, i d'altres recorden el lloc d'una ermita o temple mes antic.
Son com diu el nom, pilarets o columnes de diferent alçada amb una capelleta per al Sant titular.
L'article està molt ben explicat i amb imatges il·lustratives dels de Castellonroi , Nacha, Alcampell, Baldellou, Catrecorz, Campurrells, Esplus Azanuy, Peralta...A Albelda n'hi dos, el de la Milagrosa,
conservat i les restes d'un altre. (no en tensa ni idea)
Son Patrimoni Cultural Aragonès catalogats com a be d'interès cultural.

L'article d' Enrique Corbera es titula : Arte Contempraneo en los templos de La Litera. El Bautismo de Jesus en la Iglesia Parroquial de Albelda. .
Copiant el resum diu “dins del patrimoni artístic més rellevant de la nostra comarca destaca la capella del Bautisme de la col·legiata de Sant Vicent màrtir d' Albelda on ...Jose Aznar ibaañez va representar, mitjançant la tècnica mil·lenària del pirogravat, dos dels fets més importants de l' església catòlica: El baptisme de Jessus i la Pentecosta, sota el prisma de la doctrina del Concili Vaticà II”
Ocupa nou pàgines i dona dades sobre l'autor José Aznar i les obres reconegudes que hi ha d'ell dintre i fora de la comarca en diferents àmbits , com el mural del saló de sessions de Ajuntament de Saragossa,.

2.- Sobre el negocis i oficis antics hi dos articles
-Història de les fàbriques i begudes carbòniques a La Llitera.” un extens article de més de 30 pàgines amb l' historia dels refrescos, les fàbriques a la llitera. A varis pobles, eren empreses familiars on no tenien horaris. Molta activitat amb la fabricació embassament, repartiment transport... amb les seves idees de publicitat als bars i mateixos camions. I després el declive i les seves causes.
- la cistelleria a la Llitera, article molt maco, amb il·lustració d'un professional d´aquest ofici Benjamin Gonzalez de Tamarit. On s'explica els materials com son canyes, bimits i espart per espardenyers utensilis que es construïen segons la necessitat pràctica , i les eines senzilles que es feien servir com els partidors per partir les canyes amb tires , i per teixir el punxó i el ragò.
Feien cistelles de totes mides, panistres, caltrons, argadells escaltrisses, bnastros, piles per menjar els animals, cargoleres, gàbies, etc.
A Albelda sempre vèiem al sarguer treballant a la placeta, o dintre la seva entrada molt gran. Eren imprescindibles a tots es pobles.

3.- Els personatges destacats en aquest exemplar
: Eduardo Llanas Jubero de Binefar. Extens article sobre la seva vida de capellà, llocs on va viure molt de temps com a Vilnova i Gertrú, i obres importants. Aixi com la seva predisposició a actuar per la questió social, joventut, preparació de mestres, i conferenciant de diferents temes culturals.
Luis Mauri, la nova España al Binefar de la post guerra.

Hi ha que llegir, per recordar-se de la mentalitat Falangista, i la seva seva actuació en el seu temps. Aquest protagonista va pertànyer als “Escuadrones de la Muerte” a Osca durant la guerra. Havia estat legionari i ferit. Després, el premi va ser una plaça de guàrdia a Binéfar.. Trista vida i sinistra des de 1899 a 1950.

4- De les 20 Pàgines sobre l'article les espècies exòtiques invasores, a la Llitera és per fer-ne escrit sencer; hi ha molt a comentar, raonar i pot ser qüestionar si son nocives aquestes espècies o una evolució natural del ambient, que indubtablement hi ha que cuidar
Hi ha un article en aquest número amb una llista de paraules utilitzades a la consulta mèdica de Azanuy i Alins, recollides pel titular d' aquesta consulta. Que son paraules molt familiars a tot la comarca. Es presenta com un llenguatge de transició entre el Català i l' Aragones. (Esperem que no sigui amb intenció de no reconèixer el Català de la zona).

Hi ha una part de poemes d'autors en el ex-xili,de pensament llibertari, de contingut emotiu i agradables de llegir. Fèlix Carrasquer, Víctor Blanc, Antonio Torres , Joaquim Raluy en son els autors.

5.- I a la part final de la revista el resum de publicacions a ,i de, la comarca :
“Cien Años de Agua....Albelda 1909-2009de E. i C. Corbera.
“Lampara siempre encendida” maría Dolores M.N.
“Un Ball per la República” Jose Enjuanes Pena i José Espluga Trenc
“La Litera/ La Llitera” de Jose V. Fernández Palacio
“Personajes de la Litera”. Tamarite: Valeriano Labara Ballester.
“Expansió Agrària i Conflicte Social als Segle XVIII. Josep Manuel Martinez Parsis
“Desde mi Punto de Vista” Augusto Subías Lalbats.
“Memoria del Libertario Aregonés Joaquin Larruy” Memorias del Destino.V. Bayona
“Calasanz, Recuerdos del Ayer. Marta Galindo dubau.
“Binèfar una Mirada al Pasado” de J M Pesqué y J. Antonio Adell..
 J. Motis P
   

No hay comentarios:

Publicar un comentario