lunes, 12 de noviembre de 2012

Sociedad Rural . La Litera Turística.


Com es sabut, la Llitera es una comarca  d’Osca, situada al NE D’Aragó, que limita amb Catalunya al Est, al Sud amb la comarca del Baix Cinca y al Nord amb la Ribagorça. Al O entre el Cinca i el Samontà. Al mapa es veuen  municipis que hi pertanyen.
litera.gif   Comarca amb contrast, d’àmbit rural. El Nord es agrest, blanquinós, de terres dures, amb oliveres, alzines, i herbes aromàtiques. Per perdre’s i disfrutar de silenci i solitud a llocs que no han estat explorats. El sud mes verd, productiu, amb importants empreses ramaderes, Carn Nature, i explotació agrària.

Com a zona turística te llocs d’interès  per a visitar  que ofereix la natura, les costums del pobles i la pròpia història. Així, la Cova de Vidre a prop de Surita passant cap al Barranc de Getsemaní ,amb abundants pous de gel per aquesta zona de Baells i Camporrells. L’envasament de Santa Ana, i mes amunt el Barranc de  Gabassa. El poblat Iber  , o, la salina de Peralta de la Sal. www.literaturistica.com
Als voltants també hi ha llocs a l’abast, com el Santuari de Torreciutat, el Castell de Monsó el Monestir Romànic de Villanueva, entre d'altres.

Es fan diverses activitats que poden ser propicies pel turisme rural. Algunes rutes, com “ La del Vino” per les bodegues d’origen al Samontà, a pr de Barbastro. Esports d' aventura com vols amb avioneta i senderismes molt estimulants pels habitants de la zona o pobles, i encara mes pels visitants.
Interès especial te l’ artesanía. sent l´evolució de de la antiga canterería com a ceràmica utilitària que es practicava en aquests pobles.  L’escola ALEC dona formació sobre la continuïtat y la ceràmica artística. Un important representant d’aquest art a és M. Molet, a Albelda, que fa ensenyament i exposicions molt mes enllà dels pobles i la zona.
Son tradicionals algunes festes com el Corpus a Tamarit amb les alfombres de flors. La festa del Tocino a Albelda i les de La Trilla i La Sembra. Alguns carnavals amb gegants, o festes de Nadal amb rutes de Belen especials, com la de Sanuy. A més, hi ha els programes d’associacions , biblioteques i ajuntaments de cada poble amb les seves festes i particularitats, de les que s'informa en el seu moment, com conferències sobre Natura u Història a Binèfar, o totes les activitats de Cellit a Tamarit, les tertúlies a la fresca a Alcampell, entre d' altres.

Com allotjaments es practica molt l' habilitació de cases rurals de les que hi ha entre vuit i deu de conegudes, alguns hostals i albergues. També, per  suposat, es compta amb restaurants oportuns a cada poble .
De totes les activitats, llocs d' interès i allotjaments hi ha informació i facilitats de contactar a la Associacio Llitera Turística que es va constituir a l'any 2006 a Osca per representar a les cases rurals i altres serveis turístics, sent declarada d'interès públic per l' Ajuntament de Tamarit al 2009. A més de coordinar les activitats dels membres, recolza les iniciatives i garanteix la qualitat dels serveis.
J Motis P. 8 Novembre, 2012

No hay comentarios:

Publicar un comentario