martes, 28 de noviembre de 2023

Societat Rural . El 25 Novembre a La Llitera per Eliminació de la Violència Masclista.

 El dia internacional contra la violència de gènere ve de Llatinoamèrica. Els moviments feministes, van ser en 1981 les que van consolidar la data del 25 Novembre  en record de les tres germanes Miraball, dominicanes que van ser assassinades el 25  de novembre de 1960 pel dictador dels seu país del que eren opositores. Anys després l'assemblea General de les Nacions Unides  ONU  va elaborar La Declaració sobre la  Eliminació  de la Discriminació contra la dona  i ja en 1999 va proclamar el 25 de novembre com a dia internacional  de la eliminació  de la violència contra la dona.

Aquesta violència es un fenomen generalitzat que, segons informacions publicades, van en augment els casos de dones assassinades per la seva parella u exparella. Darrerament s'han creat els centres de crisis per oferir una atenció integral a les víctimes de violència masclista que, de moment, nomes hi ha quatre a Espanya , però cada província n'ha de tenir un abans del 2025. També es considera assignatura pendent la formació en aquest tema  als professionals que treballen en "Servicios  Sociales" , sanitaris i de seguretat.  Hi ha un "Se acabó" que ja no tindrà marxa enrere.

                                   
A "La Litera Información" hi ha publicacions de com es porta aquest tema a la comarca en motiu de aquesta data, 25 novembre. Hi ha grups de dones de primera fila en aquesta lluita tan necessària ja que es va fer notar  que amb el que va d'any han estat més de 70 víctimes  sols en aquesta zona.  

En un dels articles diu alguns dels actes locals. Ara fa dos u tres anys  a Azanuy , Albelda i Binéfar van fer actes per commemorar aquest dia internacional  contra la violència de genere per denunciar i erradicar aquesta violència que pateixen les dones a tot el mon.   A Azanuy en van instal·lar dues plaques  amb la inscripció "Azanuy Alins no tolera las agresiones sexistas" i es van col·locar a diferents punt del poble.  Va ser una iniciativa pionera a la Llitera  de la concejal Merche Conde amb el suport del Ajuntament, indicant que a mes de reivindicació es un homenatge a les mes de 1000dones  assasinades a España  des de que es van començar a comptabilitzar al  2003.   A Albelda  va commemorar aquest dia internacional amb la inauguració de la exposició sobre "La violència de género en adolescentes y jovenes " la alcaldessa M Angenles Roca  va llegir, en  record de les víctimes, una manifest Institucional  i es va guardar un minut de silenci. Tots els anys  es fan actes a diferents pobles.

La informació amb la noticia mes recent de 2023  tracta del èxit total de la celebració del 25N a Binèfar, on Imma Garcia diu que més de 150 persones van assistir al acte organitzat  pel Col·lectiu Feminista de La Llitera  amb col·laboració de la Comarca de la Llitera.  

´En aquest acte tres  expertes,  una del Equip de "mujer menor" , una abogada i una treballadora social de la comarca, van profunditzar en les causes físiques psicològiques i econòmiques  que provoquen aquesta violència (per la dependència econòmica moltes dones no s'atreveixen a denunciar). Les tres van coincidir en anunciar un repunte del masclisme  i van reclamar mes pedagogia en igualtat  des de la família, l'escola i la societat.  Hi va haver aportacions del públic que van acabar d'arrodonir la jornada. 

 Aques acte  de la Comarca, organitzat pel Col·lectiu Feminista de La Llitera  va  comptar  amb la generositat  de la Agrupació Cultural Recreativa de Binèfar que va facilitar el local. Hi ha que ressaltar que l'ajuntament va negar la utilització de locals públics per el que "La Litera Informacion" també te un article per aquesta actitud de Vox i algún concejal del PP. 

  J Motis P  Resumen. Datos en google y en La Litera Información

No hay comentarios:

Publicar un comentario