martes, 27 de junio de 2023

Societat Rural. Agricultura Pràctica, el Primer LIibre Sobre el Tema

 Primer i de molt valor, escrit per Francisco Gilabert fa 400 anys a Aragó.  Trobat i reeditat per Enrique Corbera, va ser presentat a la fira del llibre de  Huesca  aquest any 2023. El divendres 30 de Juny esta previst ser presentat a Albelda, poble de Enrique Corbera.

Agricultura Pràctica, que porta per subtítol  "La cartilla de la Litera"  va ser publicat pel "Instituto de Estudios Altoaragoneses" i en el que han col.laborat L'Ajuntament d'Albelda i el Centre D'estudis LLiterans. A més  el Col.legi d' Ingeniers Tècnics  Agrícoles d'Aragó i El Col.legi de Enginiers Agrònoms  d'Aragó, Navarra i  País Vasc. 

 En la presentació del llibre, segons la informació inicial, Corbera explica algunes dades de la personalitat de F. Gilabert que tenia  a veure amb el Castell d'Albelda i era  encarregat de cobrar impostos.  El va sorprendre gratament quan va descobrir el llibre i els objectius de  formar als agricultors per aplicar adequadament les regles en els cultius i cria d' animals per aconseguir una millor rentabilitat . A les Regles exposades les va dir   Regles Universals, ja que servien per les explotacions  independentment de la ubicació geogràfica  i la quantitat de terres disponibles. 

Corbera va estar molt interessat per conèixer el llibre a fons. havent.se   escrit al any 1621 amb el Castellà de la època, el va traduir al Castellà actual per fer-lo mes comprensible. Totes les recomanacions  per formar perfectes agricultors estaven basades en una experimentació  a la finca d'Orrios de Tamarit. Diu Corbera que algunes recomanacions que feia amb fins econòmics segueixen apareixent en llibres de Economia Agrària, amb les adaptacions als nous temps.

 El llibre esta estructurat en quatre  apartats

-Es fa un petit estudi de les singularitats de la realitat de la època que a Gilabert la va tocar viure

-La segona part esta dedicada a la intensa vida de Gilabert, fent menció especial de la seva estància a la Llitera 

-Hi ha un estudi de la personalitat d' aquest autor, dels valors científics que aporta aquesta obra, del pensament moral, social i econòmic que es  despren de la obra analitzant les aportacions.

- El  llibre acaba amb la exposició de la Agricultura Pràctica amb la que es pot arribar a ser un perfecte agricultor en qualsevol territori. 

Enrique Corbera explica que el llibre de Gilabert a mes d'un tractat d'Agricultura es també un tractat d'Economia Agrària. Basant-se en la experimentació  i la investigació pretenia que els agricultors podessin  treure el màxim profit econòmic de les collites.  Afegint que ens te que servir, com a ell,  per valorar mes a aquelles persones que tenen la seva activitat laboral en el àmbit de l'Agricultura. 

 J Motis P. Resum

Publicació a xarxa social provinent del Diario de Huesca. Juny 2023 

No hay comentarios:

Publicar un comentario