sábado, 1 de abril de 2023

Societad Rural. Cellit a Somos Litera. Els criats i criades en temps passats.

 Interessants informacions  de la comarca que  Silvia Isabal Mallen ha presentat a xarxa social en capítols de "Històrias de nuestra História" publicades a "Somos Litera"  com costums  d'un temps passat  (segles XVIII i XIX) que s'han superant amb amb el pas del temps  repartiment dels territoris, i manera de treballar.

 Es història digna de recordar. En un article s'expliquen els tipus  de criats, -que a la comarca es diuen mossos- i les condicions de vida.  En un altre es tracta de les criades, o mosses. 


Els criats 

Hi havia  nens que no havien acabat l'escola, que els seus pares posaven a servir per tenir una boca menys que alimentar a casa.  Aquest  criat dormia a la pallera i s'ocupava de donar menjar i beure als animals de treball i fer encàrrecs  per als amos, tot a canvi de ser mantinguts . A la Llitera Alta   es deien "chulos". Alguns feien de ajudants del pastor de les ovelles al que acompanyaven. A aquests se'ls deia "rapatan". 

Entre els adults  estaven els "criats de les mules"  els  "Bueyeros"  i els de' "aixada" . Eren del mateix poble o del proper,  contractats el dia de  Sant Miquel , 29 de setembre, per l'amo u per l'administrador de la propietat, fent el tracte econòmic del que rebien en el moment del contracte un adelantament. De la resta s'anava descomptant el que anava necessitant amb camises, navalla, despeses del metge, etc. En el que mes gastaven era amb espardenyes que en necessitaven un cinc parells a l'any. 

 A la segona part del segle XIX es te una idea mes precisa del sou perquè es va instaurar la pesseta al 1886  i va acabar amb  la diversitat de monedes que complicaven les operacions. Es posa el exemple d' un criat que es va desplaçar de Zurita a Peralta  com a criat de mules, per un sou de 42 duros i se li donava  ordi i blat per que pugues sembrar les seves terres , a mes el criat podia utilitzar les mules del amo per llaurar-les. Si no hi havia aquestes ajudes amb espècie  el sou mitja era de 50 duros. 

El "bueyero" era una persona gran amb habilitat  i paciencia per tractar aquests animals. Cobraven algo mes que els anteriors. Van ser molt apreciats els de Azanuy que es desplaçaven per tota la comarca.

Els criats d' aixada, que  s'ocupaven de les feines  mes diverses i dures , eren mes o menys fixes a la casa on treballaven  tenint contractacions  puntuals en els treballs propis de temporada, com la collita del cereal, la poda, la collita del raïm  o de la oliva. Cobraven uns 35 duros, en aquell temps que les espardenyes valien dos rals.(50 cèntims)  

Tots els criats eren un grup molt numerós, encara que poc reconegut. La seva labor va ser imprescindible  pel manteniment de les propietats dels seus amos i que aquests podessin gaudir del seu estatus social i forma de viure. 


L' article de les criades

 Explica que en aquest  mateixos temps, mentre  els homes s'ocupaven dels treballs agrícoles, algunes dones  es dedicaven al servei domèstic  fent les feines relacionades amb les grans cases, quasi sempre amb criatures. Tenir  criades donava un estatus de riquesa., Els  terratinents tenien grans cases amb cuines, salons, infinitat d'habitacions , alcoves, sales d'estar  i diverses estàncies que donaven molta feina. 

El treball era dirigit per la "ama de llaves"  que era la mes veterana. Hi podia haver cuinera, ni-ñyera, i altres sense especialització que s'ocupaven de la roba, la neteja, u ajudant a la cuina . Entraven molt joves, procurant que fossin solteres. Venien de famílies pobres  i les condicions de vida eren millors que a casa seva,  encara que estaven de servei tots els dies  i moltes hores amb molt pocs dies festius. 

La documentació de CELLIT referent a aquet tema aporta exemples de les condicions de vida  i treball. Per ex, en 1784, Joaquineta tenia un salari de 6 escudos i una camisa al any, un rosari, la manutenció i una habitació per dormir.

 Teresa era ni-nyera i acompanyava a la senyora a l' esglessia  fen-se carreg de les criatures. Com no tenia roba adequada  usava la reciclada facilitada per la senyora, la que es comprava se li descomptava. Guanyava 16 rals  i quedaven descomptats amb la roba que tenia que utilitzar per anar ben arreglada. També solia passar que  els pares anessin a demanar a la senyora diners del sou de la filla, així que a les noies els quedava molt poc o res.

Els contractes es feien de Sant Miquel a Sant Miquel amb el sou estipulat i algunes clàusules curioses. A una se li garantitzava que aniria ben calçada. A altres s'els descomptava el cost del permís per menjar carn en quaresma si la necessitaven per salut, eren tres rals. 

No era ofici per prosperar, la majoria sortien per casar-se. Hi havia molt poques oportunitats laborals en aquells temps. 

J Motis P  Resum

No hay comentarios:

Publicar un comentario