domingo, 23 de enero de 2022

Societat rural. Amics del Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça. Gener 2022

  En aquest començament d'any, al mes de gener, els amics del Parc Geològic de la Llitera i la Ribagorça han continuat  una activitat molt intensa amb  sortides programades i la iniciativa de relació social, intentant crear una associació.  

 Per dissabte  dia 8 de gener es va programar una sortida geològica a lo que es  "lo Plla  de Alcampell i Albelda.

 El 15 de gener la sortida  es va fer a les chesseres i aigua de  Azanuy on es resalten els pous de noria  que en temps antics s'utilitzaven  per treure aigua del subsol del torrent del riu Sosa 

 Les explicacions geològiques  eren a càrreg del professor J Mª Mata  Perelló a les dues sortides. 

EL diumenge dia 23  al pabelló municipal d'Alcampell  un grup de gent convocà  una assemblea general  convidant a participar en el projecte  de crear la associació "Amics del Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça, enviant una carta i una fitxa de suscripció. Els que es fessin socis serien considerats membres fundadors. Aquesta associació civil es  per donar mes impuls al projecte impulsant-lo des de baix reunint esforços. 

La finalitat d'aquest grup al crear una agrupació social ès donar suport al projecte del parc i per participar: 

  • Amb la Geoconservació, Preservant el patrimoni geològic per a generacions futures 
  • La  Geoeducacio, Aptofitant  aquest patrimoni geològic i miner des del pun te vista didàctic i científic.
  •  Geoturisme, creant  un turisme respectuós i sostenible, afavorint el desenvolupament rural dels territoris del Parc Geològic i Miner de la Llitera i  la Ribagorça-.

 A mes pretenen evolucionar socialment 

  • En promoure l'associacionisme  i col.laboració de les persones amb assumptes d'interes general 
  • Defençant els interessos de les persones  que resideixen en aquest territori com a condició de veïns. 
  • Valorant la condició d'igualtat entre els ciutadans, lluitant contra les desigualtas, especialment les que fa al gènere 
  • Treballant per les capes socials desfavorides i lluitar contra l'exclusió  i polarització social i per la igualtat sense cap distinció per raça , sexe, nacionalitat, llengua, religió o qualsevol altra condició.

Així mateix es projecta  la divulgació de les activitats i promoció del parc  creant i gestionant  mitjans de comunicació per donar a conèixer  les activitats que es realitzen  a tots els municipis  integrats en aquest projecte, així com estar connectats i intercanviar experiències amb altres organitzacions similars de la península participant amb la Xarxa Ibèrica d' Espais Geològics. 

 Tots son motius de pes per la creació d'aquesta associació ciutadana que ja entre les  activitats mes immediates estan :El crear unes georutes  no agressives amb el medi natural per a tot el territori, a peu, en bicicleta o amb vehicles motoritzats. El col-laborar amb projectes similars propers  com el Geoparque de Sobrarbe , el Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec  i el futur de la Noguera. També  col.laborar amb municipis propers  que no estan al parc. 

 Son tasques encaminades al afavorir el desenvolupament rural 

J. Motis P.

No hay comentarios:

Publicar un comentario