domingo, 22 de marzo de 2015

Dia de la mujer.., Cada Dia. Soc Rural.

   Dia de la dona treballadora
   15 octubre, 8 març  i cada dia

 Resultat d'imatges de dia de la mujer rural
En principi significa dia de lla dona empleada, assalariada.
 Encara que la dona ha treballat sempre, sense horaris, per les necessitats dels seu ambient amb activitats múltiples. Això mai es pot menysprear.
 El que no es podia permetre es que no més tingués un paper determinat, delimitat ja des de la infància on, en alguns ambients , hi havia discriminació entre les possibilitats d'estudi entre  nois i noies .
 Des d' aquesta realitat, s'ha evolucionat cap a lo que entenem com a alliberació de la dona.
Aquesta  alliberació de la dona ha de començar per tenir dret a la formació,  que pugui escollir el seu paper, i que sigui reconeguda  la seva tasca  personal u social, a casa seva, fills, cuidar malats de la família, empleada, dirigent,etc.. D'una manera u altra totes les ocupacions tenen una projecció social, i han de ser una  realització personal.
Resultat d'imatges de dia de la mujer rural 
 A partir del anys 60  ha anat millorant el seu accés a la Universitat els llocs de treball i la conscienciació social  però les dones han evolucionat mes cap un independència i progrés, que la pròpia societat i alguns homes. Encara no es dóna la lògica de a igual treball, igual sou. O de compartir les tasques d'on es viu. Tot i que els  avenços en les tècniques i facilitat de comunicacions faciliten totes les tasques. 
  De tota manera, hi ha treballs amb maquinaries, camions, cossetjadores,  pesca, mines , distribuir carregues , andamis, ets, que estan determinats per la  pròpia força i resistència física, i  marquen el paper de la dóna  en el grup de convivència. 
 El dia de la dona treballadora, que es pot dir  «dia de la dona» es  resalta amb moltes activitats reivindicatives,i culturals a tost els ambients. Inclosos els rurals .
   En aquest sentit , a Albelda, hi va haver uns quants dies activitats força interessants a primers de març.
- El dia 3 Una projecció a càrrec de la Associació de dones.
 -El dia 6 Una xarrada- conferència a  tractant  de «los  medios de comunicación", facilitada  pel «Colectivo por la Igualdad de  La Litera". 
 -El dia 7 Teatre «Via Crucis», per la companyia d'actors del poble 
 -El dia 8  -Presentació del programa »Exposiciones Itinerantes de la Diputación Provincial  de Huesca" .
Exposició «5 Grabadoras»  Son cinc dones que estudiaren belles arts als anys noranta a la mateixa facultat, la vida les ha portat fins a aquesta exposicio en una celebració d'amistat dibuixada i estampada  de cinc maneres diferents.
 Dinar per a la celebració del dia de la Dona.
-El dia 10  xarrada sobre els problemes amb la banca, hipoteques, avals ,interessos ,comissions, tec Per la Associació  de consumidors. Xarxa d' estalvis i inversions.
  -El dia 13 , Taller de gravat.
 El dinar i el teatre es va fer al pabello per esports i espectacles del poble. El demés al local cultural La Abadia.

 A les xarxes socials es  va ressaltar  la data amb missatges reivindicatius, que recorden que encara hi ha molt camí pel davant.
   Des d' una associacció adient es va fer especial menció a les mares dedicades as fills autistes, i a les dones que treballen en centres especials. El mateix reconeixement es por dedicar a totes les dependències i els cuidats que necessiten.
 Resultat d'imatges de dia de lmujer cuidadora de discapcitados
 S' arriba a la conclusió que tots els dies han de ser 8 de març , amb el desitg que dintre de poc no faci falta reivindicar un dia per fer complir  la igualtat de drets, de participació a la societat i el desenvolupament com a persones .
     Josefina Motis
Resultat d'imatges de dia de lmujer cuidadora de discapcitados
                                     

No hay comentarios:

Publicar un comentario