Al estiu, al camp, prenent la fresca de cara al cel, amb el perfum
de truita de carbassó en el ambient, miravem les constel-lacions i escoltavem llegendes dels pobles i de bruixes que per sempre ens van quedar dintre:
-Dèien que a Castillonroi hi havia una bassa al mig del poble. Teníen molta devoció a la Verge. Quan era lluna plena, es reflexía a la bassa i creien que era Ella que els visitava. Li portaven tota mena d’ obsequis florals i de menjars. Una dona portava uns ous i al arribar a la bassa una pubilla cantava ¡put, put! ¡put!, put!,La dona
va contestar:“ No senyora,no,que del diason”
-U...a Albelda que hi havía un llantaÏm dalt del campanà on van hi van fer pujar un somer lligat pel coll per a menjar-se’l.
Pujava molt content, rient i tot.
Com a la Ribagorça que a una vall molt fonda vivia una gent que antigament no s’ havien mogut mai d’allà. Per un problema de salut, la dona va tenir que viatjar a un poble mes gran, el capellà del poble la va acompanyar
a cavall d’ una mula. Van pujar de la vall a la part alta, on es veia una extensió amb l’ horitzó al fons… La dona es va quedar assombrada.-¡¡ “Pus si que é gran lo mon” !!, va dir.
En aquest ambients, el misteri fomentava l’ espiritualitat d’ una manera ingènua, cosa que aprofitaven el poderosos del moment per utilitzar a la gent segons els seus interessos.
De tota manera a tot arreu i sempre la gent ha tingut enginy.
Diu que a Albelda fins i tot sabíen quants cabassos de terra tenía el tossal de sant Sebastiá.
Josefina Motis. Febrer 2010
No hay comentarios:
Publicar un comentario