viernes, 19 de enero de 2024

Sociedad Rural . En Esplus, La Litera, Se Expone Realidad del Pasado

 En el seu moment, a Eplus s'anunciava una interessant conferència  a la sala d'exposicions a  càrrec de Silvia Isábal i Imma García tractant del consultori de Elena Francis, que més de trenta anys  (de 1947 a 1984) va tenir èxit entre les dones que li explicaven conflictes i acceptaven consells, sempre dintre dels criteris d'aquella època reaccionaria.

                         
Després del dissabte 17 gener, es comentava l'èxit d' aquesta conferència a la sala d'exposicions d' Esplus que va ser concurrida, amb molt interés , tot i el mal temps. En principi  segurament pel prestigi de les conferenciants, que farien mes atractiu el tema "El consultori de Elena Francis a la LLitera".  Van fer recordar a la gent gran  i van sorprende als joves les  curioses histories d'aquest consultori, que en principi, pretenia ser un espai publicitari sobre cosmètica, i es va anar convertint  en un referent per a moltes  dones mentre va estar en antena. En aquell programa sobre cosmètica, es recomanaven uns productes i van tenir la idea  de donar consells a les  que l'escoltaven. Diu que va ser al 1947 quan es va emitir el primer programa amb el nom de consultori de Elena Francis  i va estar a Radio Barcelona fins al 1966 que es va unir  a Radio Peninsular  I a Radio Intercontinental  (segons informació a google)  

Van ser moltes  dones anònimes  que van contactar amb el consultori buscant respostes a les inquietuds , dubtes i pors. Les respostes donades per Elena Francis eren el discurs  del règim franquista  tractant les questions del dia a dia i d'altres temes tabús  en una societat instalada en els pilars ideològics de la dictadura, l'Esglèsia  i una concepció extra-conservadora de la existència femenina. Aquest consultori  va marcar a moltes dones com devien pensar, actuar i ordenar  les parcel-les de la seva vida.

 Durant els mes de 30 anys tot el país l'havia escoltat amb el transistor, però ningú l'havia vist mai. Es va mantenir en secret la identitat de aquella dona  que va exposar mes de 60 000 cartes  d'un mil-lió que va rebre el programa. 

                                   

Experts en historia, psicologia, sociologia i documentació acompanyats per professionals de la radio fan un programa documental  "Elena francis, la primera influencer"  analitzant el rol de la dona espanyola en 30 anys d'hitòria, en base a aquelles consultes que van calar en la moral de moltes dones, i homes, manipulats pels poders fàctics del moment. Produit per RTVE estrenat el 8M es pot veure a RTVE Play.

 Sembla que el fenomen influencer d' avui en dia es bassa mes amb  la diversitat de les persones i la manifestació pressent i d'apariència. Però el remoure aquella realitat, el programa, i la conferéncia d' Esplús fa que no olvidem aquesta etapa lamentable de la nostra realitat, les portes que hem tingit que obrir, i escales que pujar per progressar humanament 

J Motis P 


No hay comentarios:

Publicar un comentario