sábado, 13 de julio de 2024

Societat Rural. La Emigració de Teruel a La LLitera

  La emigració de Teruel  La LLitera, tema en primera línia d'actualitat, amb la publicaciò i difusió del llibre "Los que se Iban en Septiembre" de Silvia Isábal Mallen.  De fet el llibre  explica varies èpoques, comarques d'on s'emigrave i territoris  de destí. Ha estat mol ben valorat als llocs on s'ha presentat el llibre i com ha estat tractat per les entitats culturals de la zona. La publicació de  Josep Espluga  a la revista  Temps de Franja dona informació exacta del contingut del llibre i del seu valor.

El tema  ens ha recordat, en particular, com es va viure a llocs determinats la vinguda d'aquests emigrants de Teruel, en aquest cas  al poble d'Albelda on es van instal.lar varies famílies en la època que venien del Matarranya a La Llitera.

Segurament que sortien del seu origen  amb cobertura econòmica, u possibilitats de recuperació, ja que quan arribaven  tenien  a la seva disposició  la finca u terreny amb  habitatge mes o menys potable, com eren en aquella època a totes les finques on es vivia en temporades  de mes feina. No hi havia electricitat al camp ni lavabos per cabanes u coberts, (es podia anar al corral , a algun bancal amb plantes altes, u altres amagatalls. Totes les nenes vingudes  tenien bicicleta  per anar la l'escola, una d'elles anava a vendre llet pel poble.

 El cas es que amb tot el que representa aquest canvi, es van instal.lar ràpidament amb les torretes o cabanes  que hi havia a les finques, fent establiments  mes còmodes i corrals molt grans,  quedant millor acomodats  que la gent de sempre. Amb les habitatges reparats, tenien millors candils i tot molt curiós amb uns bons jardins.  

Van ser molt ben acollits, fent un veïnatge agradable i de bon tracte. Entre la joventut es van formar algunes parelles, una d'elles va ser el meu germà amb una Pallarès, incloent aquest cognom a la família. Mes tard un nebot va fer parella amb una Celma mol ben situada amb terres i granges 

 Aquests teruelinos es van distingir per tenir iniciatives diferents i dinàmiques. Van transformar les finques per aprofitar millor els regs, van fer plantacions d'arbres fruiters  fent els bancals mes grans  i es van dedicar al negoci dels animals, tosinos en quantitat, vaques de les que feien negoci amb llet i novillos,  cabres, el volatam també en mes quantitat Es pot dir que van canviar la economia i manera de viure del poble. Amb el temps es va anar consolidant una empresa de carn i piensos, Carn Nature, (Pallarés Nadal) que es va fer molt gran i fa  distribució a varies zones del país.

                          
Les famílies del poble eren mes conservadores, tenien les finques sempre iguals  els olivers u ceps als voltants dels bancalets i portaven  sempre el mateix ritme amb el cultiu de cereals. Unes poques gallines, un tosino per vendre, un per mondongo, alguna berra per cria  y els animals de treball en la època abans dels tractors i maquinàries. 

Un bon record es que la família on va entrar el meu germà sempre em van tractar com una més, anava a passar algunes tardes al estiu a la seva torre a bordar, -allí tothom treballava-. Em donaven un berenar boníssim, si em quedava a dormir passava molts apuros de panxa, per anar al corral hi havia dos cabres a la porta donant cops. 

   Aquesta relació familiar també em va facilitar conèixer pobles i famílies  del Matarranya, sempre una grata experiència  quan ja amb la meva familia de  Barcelona anavem  a Fontdespala des d'on fèiem excursions  a Valderroures,  Monroig,  Peñeroya, la Mare de Deu de la Font i un pantano molt gran a un lloc alt, entre altre indrets.

Així que aquesta emigració va tenir resò en la vida de moltes persones, i la publicació del llibre  ens fa viure els records del que va suposar aquest fenomen social. 

Josefina Motis 


No hay comentarios:

Publicar un comentario