lunes, 25 de septiembre de 2023

Societat Rural. La LLitera i La Ribagorça.Jornades de Luxe a Alcampell i Benabarre

CELLIT ha compartit  la informaciò de l'activitat que duen a  terme des de "Las Jornadas de Futuro Parque Gelogico y  Minero de  LaLitera y la Ribagorza". Tota aquesta zona ha estat  molt animada  amb activitats i actuacions de luxe que li donen qualitat i progrés al que es la societat rural 

Es prenen algunes dades de la informació rebuda titulada  Primeras Jornadas de Fututuro Parque Geológioc y Minero  de la Litera y la Ribagorza , que tindran lloc a Alcampell els dies  8 i 9 d'Octubre  i a Benabarri el dia 14  i 15.  Diu que s'han escollit aquestes dades  perque el dia 6  d'octubre  és el dia internacional  de la Geodiversidad, el dia  16 és el dia interencional dels fòssils  i el dia 13  es el día dels riscs naturals i riscs geològics.

 Els organitzadors adjunten el programa de les activitats  que faran basades en CONFERÉNCIES, SORTIDES AL CAMP  y TALLERS. Informen del temps de durada de aquestes activitats, les sortides al camp estan previstes de tres hores, els tallers son de 60 minuts, igual que les conferències dels que  45 minuts son del conferenciant y 15 per preguntes dels participants. 

Tot molt ben organitzat per unes jornades gratuites. Donen una pagina web per les inscripcions senyalant que per les conferencies hi ha 50 places,  i per tallers i sortides 30. Es dona tota mena de detalls per la normalitat de aquestes inscripcions de una plaça per persona. Aqueste incripcions es fan  fins cobrir le places, a mes, s'obre  una llista d'espera per si hi hagués alguna baixa.

   👉Actes a Alcampell dissapte dia 7 d'octubre 

 Conferencies amb temes culturals tractats per persones especialitzades 

 En una primera sessió es tracta  dels  essers vius i la seva adaptació a les seves característiques: "Una aproximació al sol de les Chesses "."Les plantes Gipsófilas".Els mureixecs del Cllot de Torrent 

En segona sessió es parla de Paleontología:  "Darrers rastres de la fauna de fa 30millions d'anys" ."El  llegat paleontoloógic". "Fossils urbans". 

Tallers: Taller de hidrogeologia "Caràcters químics del aigua de drenatge en diferents materials "

👉Alcampell dia 8 d'octubre 

Sortida guiada al camp estudiant "El sistema Kàrsic del Plla de les Cheses.  

Conferències tercera sessió tractant de Geología i Hidrogeologìa. "Els sistemes kàrsics en guixos, hidrogeologia de les Chesses.  En sessió 4ª es parla de  "Mineria  Arqueología  i Antropología".  "Patrimoni miner  de la prehistòria i edat antiga". 

Tallers titulats "Vine a conèixer les pllantes del Parc"  "Noms i usos tradicionals de les pllantes de per ací."  "Taller pràctic d' Alcohol de romer"

👉Actes a Benabarre  dia 14 d'octubre 

Visites guiades al camp tractant de "Geologia urbana per la via de Benabarre".

Conferències.  En una primera sessió es parla de  Minería, Arqueología y Antrpología : "Los  trulls rupestres". La segona sessió tracta de "que és un fòssil i que significa "Una finestra al passat "

Tallers per "Descobrir el fascinant mon del fóssils" 

👉Benabarre diumenge 15 d'octubre 

Conferències.  En tercera sessió parlen de essers vius i la seva adaptació al medi: "Una de Meduses"   "Breu aproximació  als espais subaquàtics del Parc  Geològic i Miner"."Fauna  subterrània dels Pirineus" d'Osca" "una aproximació històrica a la comarca de la LLitera.            Una 4ª sessió tractant de Geología: "¿ Els riscos  grològics , existeixen de veritat o son un altra cosa?".                                                              En una 5ª part expliquen la  mineria posant en valor  les salines del park:  "Els sitemes Karsics en materials carbonatats "  Hidrogeología del aquifer de la zona de Benabarre . "Patrimoni de la Sal del Parc  Geològic i Miner" "Reconeixement de les roques i minerals  del nostre entorn".

 La clausura i comiat de les jornades  a càrreg  de la Tinent d'Alcalde  de Benabarre Yolanda Castelló , Josep María Mata  i Sebastià Agudo 


J Motis P. Resumen, Se citan los temas a tratar. Los especialistas que tratan cada tema constan en la información publicada por CELLIT.  

    1as JORNADAS DE FUTURO PARQUE GEOLÓGICO Y MINERO DE LA LITERA Y LA RIBAGORZA


No hay comentarios:

Publicar un comentario