Un dels darrers fets importants a senyalar es que el dia 15 de novembre de 2022 es va celebrar la presentació oficial dels membres de l'Academia Aragonesa de la Llengua, i la posada en marxa d'aquesta entitat al Aula Magna del paraninf de la Universitat de Saragossa, on es celebren els actes mes importants.
Amb Aquesta presentació es va celebrar la pressa de possessió dels càrregs elegits pels membres de la Academia en un ple recent: Director de l'Academia i del Institut del Català, el professor Javier Giralt i El director del Institut Aragonés el professor i poeta Ánchel Conte.
En el discurs d'acceptació del càrreg Anchel Conte va valorar la creació d'aquesta institució com "un acte de justicia històrica envers una llengua maltractada i menyspreada durant segles com ha estat l'aragonés", i qualificà la creació d'aquesta institució científica "com una mostra de compromís de les institucions aragoneses per defensar i lluitar per la dignificació de les llengues d'Aragó", agraint , al matieix temps a les gents que han sabut mantenir la llengua propia amb la seva dignitat.
En la seva intervenció Javier Giralt qualificà la jornada de important "per que suposa la presentació oficial de la Academia a la societat aragonesa, a la qual volem servir. Aquesta Academia naix amb el desitg de ser acceptada pels aragonesos i totes les seves institucions socials i polítiques ..... davant de l'afebliment del aragonés i el català els acadèmics hem de treballar dur per revertir aquesta tendència." L'Academia es compromet a complir el manament estatuari de que ningú sigui discriminat per raons de llengua.
En quant a l'organització del sistema de treball, Giralt informà de que l'Institut del Català ha creat cinc seccions: Gramàtica , Lexicografía , Sociolingüística, Onomástica, i Ensenyament comprometent-se a mantenir ralació fluida i estable am altres institucions científiques del l'àmbit del Català com son l'Institut d'Estudis Catalans, l'Acadèmia Valenciana de la LLengua i L'Institut d'Estudis Balears.
Aquest professor va tindre paraules de agraïment també als parlants del aragonés i el català que mantenen la llengua viva i a les associacions en defensa de la llengua, acabant el seu discurs amb la lectura del poema Quedará la parula, de Desideri Lombarte.
Al final del acte va parlar el Director general de política linguística, Ignacio Lopez Susin, que va recordar que des de la aprovació de la Llei de llengues l'any 2009 el camí ha estat dificil i llarg, qualificant l'Academia Aragones de la Llengua com un instrument valuós i fràgil que cal cuidar entre tots.
l'acte es va tancar amb el cantautor Tomas Bosque interpretant, al cantar, paraules de Desideri Lombarte, i amb una actuació del grup La Chaminera, amb cançons cantades en diferents parles dialectals de les comarques.
Al acte van assistir mes de 200 persones entre les que hi havia alcaldes, diputats i altres polítics de les comarques bilingues, parlants del aragonés i el catalá, gents d'associacions culturals i professors de l'àrea Linguística de la Universitat de Saragossa
En aquesta informació es destaca que, malauradament, la prensa local saragossana no va publicar l'esdeveniment, tampoc les radios y televisions autonòmiques i locals publiques i privades. Tan sols Aragón Tv va parlar del tema. El canal per on es publiquen noticies institucionals aragonhoy, en va fer una lliugera menció a l'agenda.
"La Litera Información" ha reproduit l'escrit de Mario Sasot al seu blog masdebringue.wordpress.com, sent el que més a contribuit en donar a conèixer tan important noticia donant un toc d'atenció en que així es difícil assolir els objectius marcats pel professor Javier Giralt de que la Academia sigui ampliament coneguda i acceptada per la societat aragonesa.
J. Motis P . Tema publicat a "La Litera Información": "Brillant presentacio en societart de l'Academia Aragonesa de la Llengua".
No hay comentarios:
Publicar un comentario