lunes, 14 de febrero de 2022

Sociedad Rural. GYPSA Nueva Colección de Estudios Monográficos. La Litera.

 Al acabar l'any Cellit anunciava una nova col·lecció  d' estudis monogràfics de la comarca . Son treballs extensos que no tenen cabuda a la revista  Littera.  Hi haurà temes relacionats  amb les humanitats, la natura i el patrimoni.

                               El seu nom ve  de les gesses, Gypsa es el plural de gypsum en llatí.

Es prenen algunes notes  del primer número que ja hem rabut els socis titulat  "la metal·lúrgia del coure i bronze a la prehistòria de la LLitera (osca)" . Els autors son Joan Rovira, president de Cellit  i els arqueòlegs  Josep Gallart i Antoni  Llussà . Es un estudi molt acurat  on es fa referència  a jaciments de la zona  on s'han trobat  motlles de fundició del coure  i del bronze amb altres objectes. 

 La col·lecció GYPSA no te unes dades de publicacions determinades, aniran sortint segons els treballs i possibilitats disponibles. Informen de que la pròxima monografia serà un inventari  de les campanes de la Llitera  a càrrec de Joan Alepuz ,especialista en el tema.  

Els estris metal·lúrgics de coure i bronze i els motlles de  fosa,  trobats en 14 jaciments d'aquesta comarca,  diuen que abasten des dels   inicis de la metal.lurgia, fins a la primera edat de ferro, entre  2500 i 550 aC representant mes de dos mil·lennis d'història.  

El conjunt d'objectes utilitzats pels artesans de les petites comunitats agropecuàries prehistòriques de la comarca, sent una zona de moltes potencialitats agrícoles i ramaderes, queda manifest en la gran  quantitat d'assentaments  localitzats d'aquest períodes  indicant un alt nivell tecnològic i la pràctica d'una metal.lurgia plenament desenvolupada. Diuen els autors que això pot estar vinculat a una situació geogràfica privilegiada en una zona de confluència i distribució de idees, d'influències i de cultures, entre la vall del Ebre, les valls del Segre- Cinca  i les planes de Lleida.

Es un treball molt acurat, amb imatges de  peces trobades, i explicant el seu anàlisis amb mètodes especialitzats.  Tot plegat aporta una informació de molt valor per enriquir el coneixement històric, podent servir per a  sensibilitzar i conscienciar  del valor de recuperar i protegir el patrimoni  que pot explicar el passat de tots nosaltres. 

  Es descriuen en capítols els 14 jaciments localitzats amb tota mena de detalls. Les localitzacions son:

  • Camí d' Algaió  a Tamatit de Llitera
  • Sosa II, Snt Esteve de Llitera
  • Les Forques, a sant Esteve de Llitera
  • Olriols a Snt  Esteve , també.
  • Diposit de la serra de Monderes a Castellonroi
  • Regal de Pidola , Tamarit de Llitera
  • Pantà de Santa Anna, Castellonroi
  •  Cova del Moro d'Alins a Açanui Alins
  • Les Corques a Albelda
  • Vallbona, Tamarit de LLitera 
  • Comma del Bep II, Albelda
  • A Las Forcas de Snt esteve un altra jaciment
  • Sau Vella ,Torre Piniés , Tamarit
  • El Turmo,  Açanui Alins
                           
   En la extensa exposició entren professionals especialistes en el tema y consta de 28 pàgines de bibliografia, el que demostra un treball molt intens, que diuen que s'ha anat "cuinant" poc a poc.

CELLIT va anunciar la pressentació daquest primer número, i de les característiques generals d´aquesta nova col.lecció Gypsa, al centre cultural juvenil de Binèfar el día 24 de febrer per un dels seus autors,    l'arqueòleg Josep Gallart.

  J. Motis  P.


No hay comentarios:

Publicar un comentario