miércoles, 4 de agosto de 2021

Sociedad Rural. La Litera. 125 años del mitin en Binèfar

125 Anys del  Mitin de Binèfar.  


A darrers  de juliol s'han publicat, amb molta animació, unes activitats per recordar i celebrar  els 125 anys  d'un  mitin dut a terme a Binèfar  per  aconseguir  la construcció del Canal d' "Aragón y Cataluña". 

 Es molt reconeguda la construcció d'aquest canal i el paper de Joaquim Costa a qui es deu un canvi total de la vida i economia de la zona. Però aquest fet tan concret de reivindicació local era mes aviat conegut per persones especialistes en la història de la comarca. 

 El dia 9 d'agost  de 1896 a la que ara es Plaça de La Litera de Binèfar  hi va haver  un mitin multitudinari que va aconseguir  que l'Estat   es fes càrrec  de les obres del Canal d' Aragó i Catalunya. Amb anys de sequera  i crisi agrària els habitants de la comarca no tenien mes remei que emigrar per a poder viure.  Un grup de persones de Binèfar  sabien que només l'aigua podia salvar-los de la misèria i van organitzar aquest mitin per pressionar al govern. Van aconseguir la participació  d'unes deu mil persones arribades d' una amplia zona, fent grans caminades, inclús hi havia representants de la província de Lleida. Se hi va  implicar  tota la societat: Propietaris, jornalers, ,professionals, alcaldes, polítics, clero i premsa. Es va decidir  que una comissió anés a Madrid  per convèncer  al Consell de Ministres, Congrés i Senat  de la necessitat del canal. Les obres van començar poc temps després, -dos mesos- diuen.

 L' Ajuntament de Binèfar ha volgut  commemorar aquest any  amb una inauguració , una exposició  i  un documental aquest mitin històric, amb la col·laboració de  la "Confederación  Hidrogràfica del Ebro"  La Diputació d' Osca,  "La Comunidad General de Regantes  del Canal de Aragón y Cataluña"  i el CELLIT 

 El dia 30 de Juliol es va inaugurà  la escultura d' una comporta antiga, simbolitzant la inauguració del canal per Alfonso XIII, davant de  la seu de la Comunidad General de Regantes  del Canal d Aragón y Cataluña  per part del alcalde  de Binèfar Alfonso Adan  i el  President de la esmenada comunitat, José Luis Pérez començant  així els actes de la commemoració. Les autoritats van ressaltar  que la escultura simbolitza  el que va suposar el regadiu per aquesta zona, que hi ha un deute de gratitut per a tots els que ho van fer possible, i que els actes han de servir per conèixer millor  la nostra història sense la que no es pot entendre el pressent.   Es desitja  que els historiadors  i investigadors no deixen  la tasca de conèixer el valor  i el treball dels nostres avantpassats, ressaltant  el canvi favorable que va suposar la construcció del canal per a la economia i possibilitat de vida a zona. 

 Després els assistents es van dirigir a  Casa Consistorial  on es va presentar la exposició "125 Años del Mitin de Binefar" que estarà oberta des d' aquest dia 30 de juliol fins al 3 d' octubre. Al mes d'octubre esta previst obrir  la exposició als centres educatius.La responsable de la exposició, Silvia Isabal, indica que va estar mesos organitzant el contingut  on hi ha panels, fotografies  i maquetes  històriques que van estar a la  Exposició Hispano-Francesa  que va tenir lloc a Saragossa al 1908. 

 Després es va projectar un documental amb el mateix títol que la exposició on es mostra aquest mitin celebrat a Binèfar l' any 1896 que va ser decisiu per a que l'Estat es fes càrrec  de les obres del canal,  on es veuen les conseqüències que va tenir per la economia i el paisatge.  Estava previst   projectar el documental   també a la nit d'aquest 30 de Juliol a la  plaça de La Llitera on va tenir lloc el mitin. 

                                    

 J Motis P

No hay comentarios:

Publicar un comentario