jueves, 20 de agosto de 2020

Sociedad Rural. Historias Humanas. "Pel Forat del Altre Mon"

  A Albelda "el forat del altre mon" és com una cova a pocs  km del poble  que s'endinsa a un tossal  de guix i es pot entrar al seu interior. Es una entrada curiosa i atractiva per visitar. Acostumen a aparèixer en terrenys amb guix  on es filtrava l'aigua  formant aquestes esquerdes, com coves, en el seu pas.

 Marta Michans,  Linguista - psicopedagoga  i Iris Pallarol, jurista i experta en drets humans  utilitzen com a metàfora  el nom que es dona  a aquesta cova al poble  per dur a terme una iniciativa cultural  que  recull  les histories contades a traves  de la gent.
Ha estat un projecte rural  per recuperar la historia  del poble, escoltada de la boca  de  persones grans,  intentant  enllaçar el passat i el present.

 Elles mateixes expliquen a La Rambla com i perquè van tenir aquesta iniciativa i perquè el projecte te aquest nom. Son les esquerdes de la terra, aquell forat "del altre mon" tan particular i conegut per la gent, les que inciten la iniciativa  de endinçar-se per les esquerdes del coneixement del poble i de les seves histories. 
 Histories de com neixia i vivia la gent, de com es treballava la terra, de com es va viure la guerra, els homes que hi van anar i les dones que es van quedar, la dictadura, la llengua, la democracia, les festes. 

  Van agafar utensilis per pendre apunts i gravar i es van endinsar als domicilis per investigar i recollir dades. Volien parlar de terra i aigua, d`oficis, de vides. 
Aquestes emprenedores van visitar moltes cases on tenien tantes histories que contar, van escoltar, gravar i recopilar  els relats  per dissenyar unes rutes rel.lacionades amb la historia d'Albelda i de la gent. 
 A mes de posar de manifest el patrimoni cultural donat-li valor local i comarcal, es dona visibilitat a la  realital pasada , pressent i futura del Aragó rural  donant veu al col-lectiu de les persones grans.

  Al primers d'agost (dijous dia 6) Iris i Marta van presentar el projecte d'unes rutes guiades pels diferents escenaris on es van produir els relats,  lo sifon, la plaça del sobre,  la era del Correu, la preso...etc sent  camins per  conèixer Albelda, les costums i els escenaris.  En aquest escenaris es treurien les explicacions gravades, així es considera que els protagonistes son els  que van viure les situacions. 
 Estava previst que es fessin els caps de setmana  d'agost les tres rutes preparades.  Divendres dissabte i diumenge una ruta cada dia. 
 La ruta  histórico politica "Qui ne fa de jove , ne conte de vell"
 La ruta dels oficis "De pare mussol, fill esparaver"
La tradición oral de Albelda, "Pel forat de l'altre món" @ La ... La ruta de les tradicions  "Oli, vi i amic, mes bó quan mes antic"

 Per apuntar-se es tenia que trucar a ajuntament o registrar-se a través d'una web  www.merakumi.com.

Pel forat de l'altre món” propone rutas históricas por Albelda a ...
 J Motis P

No hay comentarios:

Publicar un comentario