viernes, 15 de mayo de 2020

Sociedad Rural.Geolodia en La Litera. .Agua Hielo y Sal

 Geolodía és un conjunt d'excussions gratuïtes  coordinades par la "Sociedad Geológica de España SGE"  guiades per geòlegs  obertes a tot el públic. "Mira lo que pisas" pretén  apropar  la Geología i la professió  a la societat d'una manera sencilla. 
 Van començar al 2005  a la provincia de Terol, continuant a altres provincies  fins avui en día 
 Aquest any hi ha organitzades  57 Geolodías a tot  l'Estat Espanyol, a més de Andorra i les illes, entre elles  una excursió   a Calassanç  en el marc de Geolodía 20 -Osca 2020- el dia 10 de maig 
  En el seu moment van avisar  que degut a la situació provocada pel Covid.19, aquest any seria  un Geolodía a casa. La rutes  que estaven previstes les van preparar mitjançant  vídeos  on es poden veure  als geòlegs  donant les explicacions  amb els recursos al seu abast i podent fer així  excursions de manera virtual el cap de setmana del 9 i 10 de maig per poder gaudir de la Geología que es mostra.

Geolodía 20  Huesca va presentar el recorregut de Calassanç, "Agua , Hielo y Sal, història viva de Calasanz" per les característiques que presenten els punts visitats. 

 El projecte del recorregut va estar publicat per Cellit, i per La Litera Información,  a més es va tenir accés al vídeo per xarxa social.  
https://youtu.be/g_OlgcKMQ6g
Huesca/Uesca 2020 – Geolodía
L'itinerari pel voltants de Calasanç mostrava de la ma  de professionals de Geologia,  els diferents recursos geològics i la relació amb els habitants.

LA FONT

 Va ser un punt emblemàtic, imprescindible per a la vida, en temps antics. Ara es un lloc conservat i protegit. 
 En èpoques de pluja i nevades les zones mes altes de les serres properes, absorbeixen  molta aigua, que va baixant subterràniament  per escletxes i fractures de les roques de cal que hi ha sota terra. Sota aquestes roques  hi ha unes capes impermeables de guix que impedeixen que l'aigua segueixi penetrant i facilitan el seu recorregut cap a les zones  mes baixes, fins a la superficie, per brotar del terreny. 

LES SALINES

 Punt  molt valorat, els tècnics expliquen els origens de  milions  d'anys  d'aquest terreny  de colors vermellosos i amarronats. Tanmateix es fa una descripció dels materials  que estan formats. La presencia de  la halita, o sal comú, propicià una interessant aportació de sal per a la seva explotació.
 Actualment aquestes salines no estan en funcionament  però encara hi ha infraestructures que demostren  la importancia que van tenir. 
En el seu moment es van construir pous  per aprofitar les aigües subterrànies salinitzades i treure'n la sal. Actualment  en queda un de tapat amb hormigó per seguretat.
 Era un important treball la evaporació del aigua, la recollida de la sal i el almacenament  per poder ser distribuida.
  Les salines, diuen el experts, son un interessant Patrimoni Geològic Miner que hi ha que conservar.

POU DE GEL

Anant cap a les salines, hi ha un pou de gel  de uns 8 metres de profunditat excavat a un terreny tou d' arcilla i ges. Al fons se hi anava apilant gel, i per que la calor exterior  no hi arribés es va aixecar una bóveda amb una direcció específica. 
 Els experts expliquen com es va configurar aquest terreny en milions d'anys i quins fenomens van intervenir.  
 Antigament el gel va ser un recurs geològic important per Calasanç, el comerç del gel va tenir importància  en el segle XIX.
educación @ La Litera información
A la informació es descriu com es van configurar  els terrenys del voltant, com l'aigua i els minerals van fer possible l'aspecte actual amb punts espectaculars vistos des de la part alta  com l'Estret de Sorribes. També es van consolidar llocs  mes baixos i plans aprofitats pels habitants com a camps de cultiu.

J. Motis P  Maig 2020

No hay comentarios:

Publicar un comentario