miércoles, 1 de abril de 2020

Societat Rural :Agricultura, Ecològica i Rendible?

 L´Ajuntament de Binèfar i La "Asociación de Amigos del Maiz de Cosumo Humano  y Semilla de Alfalfa Aragón "
Al 2019 van dur a terme unes jornades  amb força  expectació. Aquest any aquestes entitats van anunciar,  al febrer, una continuació al  "Salón de Actos de la Lonja Agropecuaria de Binèfar"  per exposar  reflexions  sobre la sostenibilitat  del model agrícola actual 
- Plantejant alternatives per la necessitat  de revisar aquest model i evolucionar cap a una forma mes sostenible
- Intentant promoure iniciatives cap a una orientació agroecològica  i a la vegada empresarial
- I tractant de compaginar la rendibilitat  de les activitats agrícoles  amb el desenvolupament i bona gestió  de sistemes sostenibles per al medi ambient.
Jornadas de Reflexión sobre la Agricultura de Transición ...
 El programa d'aquesta jornada del febrer 2020 "Iniciativas Hacia una Nueva Agricultura" presenta nous conceptes en la vida del sol, comptà amb ponents del mon empresarial i experts en el tema. 
 En aquesta ocasió es va convidar al professor i investigador universitari Josep Espluga  per aportar el seu punt de vista  en els reptes  que suposa la agroindustrialització i com a consequencia el deteriorament i desaparició paulatina de la agricultura tradicional.

 Josep espluga Trenc professor de sociología a la UAB. Investigador  del Institut  de Govern i Polítiques Públiques, i Coordinador de Postgrau de Dinamització Local Agroecològica de la UAB, va aportar el tema  "Com i perquè el sistema agroalimentari  tendeix a eliminar  als agricultors, i que es pot fer per evitar.ho"

 Alberto Pérez Roldán  va exposar "Nous conceptes de la vida en el sol"
 És soci fundador  i director de AgroHolistic, S L . investigador  sobre la relació del aigua  i els procesos biològics en la seva interacció amb la terra. 

 Luís Machín Álvarez  director de la Associació Espanyola del Alfals Deshidratat
La importancia del alfals i el panís  de consum humà a Espanya 

José Luis Caudevilla Salafranca enginyer tècnic agrícola  i asesor d'explotacions agràries
 Francisco Tabuenca  Raigón  enginyer agroalimantari. 
Binéfar presenta una jornada de reflexión sobre la agricultura de ...
 Ara, la agricultura ecològica sembla molt mes meticulosa, com es pot compaginar amb grans finques i que sigui rendible? 

 Els gran canvis en la agricultura  ja venen de lluny amb la mecanització de les activitats agrícoles, que s'havien fet amb animals de treball i finques no gaire grans. Després si no es tenia molta terra el camp no donava per viure  i el pagès , a mes, tenia  que anar al jornal u explotar granges. Tenien un profund coneixement natural de les terres de com s'havien d'explotar i preparar, quines plantes eren oportunes i els temps de sembra o recollida. 

 L´alfals sempre l´havíem vist com a forratge per alimentar animals i fer farina. Ni idea  deque es pugui utilitzar  per al consum humà. El panís si que ve en uns potets per amanides i  m'agradava molt prendre'l a grapats. Pero des de que va sortir  una vaca de 400 kilos, que deien que estava maca per menjar molt panís, no mes en menjo algún granet de tan en tant. 

 J Motis  P  Abril 2020

No hay comentarios:

Publicar un comentario