viernes, 27 de febrero de 2015

Fiestas de invierno. Sociedad Rural

   FESTES D'HIVERN
Com a marc, son una manera de viure el canvi d' estació, el solstici d' hivern.Com a contingut són les festes  Nadalenques, i Cap d'Any, com una necessitat de trencar rutines, de contactar amb la gent, de compartir energies.
Cada estació del l'any te les pròpies, segons les costums de temps antics. Quasi tots el mesos es fan celebracions i festes típiques. I de sants marcades per les tradicions. 
Resultat d'imatges de san antonio patro delos animales
  Les festes de records tan singulars i màgics com al gener és Sant Antoni, «dels animals». Es portaven a la plaça els animals de treball par a beneir-los; la gent no creia en divinitats ni practicava la religió, però a algunes cerimònies, entre elles aquesta, no se hi faltava. Era com una necessita inconscient de buscar protecció on humanament no arribem. A la vegada, a les criatures que anàvem a l'escola i al catecisme ensenyant-nos que no anar a missa y treballar per les festes era pecat, ens tranquil·litzava, pensant que els nostres pares no eren tan dolents si portaven els animals a beneir i anaven als enterraments. Menys mal que s' ha superat, en part, aquesta educació de normes exteriors i cerimònies, oblidant el comportament i lo bona gent que eren tots el del poble. Vivien sense rancúnies del passat i s’ajudaven uns als altres en lo possible. Actualment sembla que es porten a beneir les mascotes, gats y gossos principalment.
 
Resultat d'imatges de san antonio patro delos animales
A Albelda, a l'hivern, la festa de Sant Sebastià ha anat guanyant importància i es un dia molt bonic de romeria  a l'ermita, on es convida a panador i beguda al assistents; Es port pujar a peu pel tossal o amb cotxe per un camí que s'ha  acondicionat. Es el dia 20 de gener , i aquest any es va fer aquesta celebració un dels dies de la festa major
                                                   Resultat d'imatges de Sant sebastian, ermita albelda , huesca
Aquesta festa major és la de sant Vicent, el 22, en la que es conserven costums i al mateix tems, sempre hi ha novetats.
Aquest any el dia abans hi havia anunciada una conferència per part d'un especialista sobre la situació actual de la olivera i els olis. Tecnologia , promoció i mercat.
El dia 22 es fa la celebració religiosa a la col·legiata amb en nom d’aquest Sant, la missa cantada per la Coral Contrapunt del poble li dona solemnitat.
Resultat d'imatges de colegiata Sn Vicnte Albelda huesca
.Després es va inaugurar la exposició «imagenes para el recuerdo» de la pintora oscense Charin Laplana.
Sempre hi ha activitats infantils, aquest dia van tenir discobaby , pallassos i futbol.Un partit amb el Club Atlètic, d' Albelda. Al poble quasi sempre hi ha hagut un bon equip amb pretensions, l´entrenador amb mes satisfacció per la dedicació divertiment que pel negocio, i uns camps ben condicionats. El que hi ha ara al és costat de la piscina ja fa uns quants anys.
No hi falta mai la sessió se ball tarda i nit
A mes per les festes majors no hi falta el festival de música i ball folklòric. L’afició de avis del temps passat per la guitarra i les jotes, o  a cantar per part de joves i dones, s'ha transformat actualment amb la Rondalla Sant Roque de molta qualitat.
Resultat d'imatges de rondalla san roque albelda
El diumenge després de sant Vicent es fa la Festa del Tocino, de la que tots el anys hi ha noticies. Aquest any també hi ha anat molta gent a la que es convida a esmorzar, a provar productes de la matança del porc i a un dinar amb caldereta i estofat. El poble s’omple de paradetes amb exposicions d' artesania, i de productes típic del mondongo.
Resultat d'imatges de rondalla san roque albelda
Tot es possible, gràcies al treball de  l'ajuntament,  de la responsable de la biblioteca  i de la penya Lo Magré
J Motis P

No hay comentarios:

Publicar un comentario