martes, 2 de septiembre de 2014

Societat Rural. Revista la Rambla, Estiu 2014

 A Albelda poble de la LLitera, comaraca que pertany administrativament a Aragó i forma parte de La Franja, zona de transició amb Catalunya, com cada estiu, la primera quinzena d'agost ha sortit publicada LA RAMBLA abans de la festa major. 
Va començar a ser publicada a principis dels anys 90 amb tres exemplars al any. Els responsables han fet un esforç per mantenir-la passant per dos números al l'any i darrerament amb un millorant  la presentació , el paper, i les imatges.
 En aquest poble es parla Català i s'apren el Castellà al mateix temps; amb tota normalitat es considera bilingüe i així es publica la revista.

  El número 56 te 52 pàgines 
 De continguts variats amb diferents realitats del poble. 

  Presentació Editorial per part  de Esther Sabaté que sempre ha treballat per la cultura del poble. 
I salutació de la alcaldessa del poble  M A Llop amb motius de la festa major. Hi ha les pàgines del programa d' activitats especials aquest dies.

 Associacions i el seu paper a la convivència, educació, art  i cultura del poble.:
  -Rondalla san Roque:. grans i petits que canten i ballen jotes en celebracions locals i de fóra del poble. Explica les principal actuacions del darrer any, le  previstes per la festa i el seu entusiasme.  es de valorar aquesta continuació i augment  dels que donen  antics i difícils, tocaven i cantaven en les festes assenyalades.
  -Associació de pares expliquen les activitats extraescolars que han anant programant en cada estació del any.
-Associació de dones sempre avantguardistes, assenyalen  l'Any Internacional de la Agricultura Familiar, on el papers de les dones és molt actiu en una estructura de petits agricultors. La seguretat alimentaria es d'actualitat i necessària.
 -Associació de jubilats,  encara que a la terra no es jubilen mai, tenen un espai propi, per tertúlies, jocs, i conferencies, ara esperaven el tema de les herbes aromàtiques. aquest espai és L'hogar del jubilat.
 -Club Atlètic Albelda.-  l' a juntament  procura el seu manteniment i el de les instal·lacions  força acceptables. l'equip i l'entrenador hi posen la resta.  Escriuen el seu entusiasme de cara a la propera temporada aspirant  a Primera regional.
 - La Coral  Contrapunt, de grans amb el coro infantil de petis segueixen amb professionalitat i luxe, la costum de cantar a cerimònies i , actualment a esdeveniments. aquest any expliquen, que van cantar junts gran i petits a la festa de final de curs.
 -la Penya El Magré Com a associació des de fa trenta anys que s'ocupa de mantenir les tradicions, i festes populars , a mes de activitats de convivència. Aquesta penya ajuda a penyes de joves per fer activitats en grups juvenils a les festes majors,
- Son les Penyes Juvenils amb els seus locals particulars.
 -Hi ha unes pagines amb moltes imatges  d'una activitat d' ALEC - Estudios de Ceràmica a la Llitera- on grans i petits fan figures de fang al aire lliure

En aquest número, a les primeres pàgines, s' explica algunes activitats del parvulari  El Niu, destacant en aquest cas  la importància de fer activitats sensorials, amb xocs en que s’utilitzen els sentits.

També pàgines sobre la Biblioteca, la seva funció, lúdica  i cultural, amb abundant material de lectura, jocs i tecnologia. 
A la darrera  pàgina com de costum, es la d’excursionisme, on explica un trajecte i e seu interès, en aquest numero, trajecte  Albelda- Tamarit

A les pàgines centrasl  hi ha l’aportació de Casa de la Vil.la
 Amb l'exposició de les comptes, impostos , administració local, urbanisme,  ambient, interès per la conservació de camins del terme, i noves tecnologies,sempre a "la última". 

Articles interessants, a més son 
 -El relacionat amb Albeldans al Mon . Oscar S. O. explica la seva experiència a Canada on ha torbat oportunitat de treballar com  a biòleg amb  la seva rama de biomedicina en la que esta doctorat.
- la visita d'intercanvi d'estudiants alemans  a Albelda.  Hi ha una organització a Lleida que s'ocupa de aquest intercanvis, al maig venen estudiants alemanys i professors i la setembre van espanyols a Alemanya . Aquest any va tocar venir a Albelda, els estudiants i professors van quedar encantats, amb ganes de tornar.
-J M Seira  i M Font, han tingut la iniciativa  Verdmelada Lafont, i amb un entrevista expliquen la elaboració amb vegetals envasats de diferents gustos  ben acceptats en alguns punts de venda.
- la pàgina d'acomiadament del metge de capçalera en la que es mostra que va estar molt integrat i interessat per la gent del poble.

- hi ha a la revista es seu apartat Magazine, on els lectors envien la seva participació col·laborantn amb relats, records del poble, poesia, micro relats i interesant document d’història . En aquest numero participa  C. Corbera sobre José Monocasi i J M Molet, explica anècdotes d’un hermità que antigament  estava a sant Sebastià- 

 En el Dossier de premsa, es mostren els articles de diferents publicacions de la Comarca  -llitera, Comarca , la Voz de la Litera, Ecos de Altoaragón-  relacions amb celebracions i costums del poble. 

 Com que la economia i  els treballs ,son principalment agrícoles i ramaders,pot ser estaria bé que hi hagués mes articles tractant  aquest temes, com son la  distribució de terres en petites finques , collites, aigua, regs, el que costa tot en hores de treball i despeses; la comercialització, dificultats , ganancies i pèrdues, així com el negoci de les granges. 
J. Motis P

No hay comentarios:

Publicar un comentario