viernes, 9 de febrero de 2024

Sociedad Rural "Festa del Tossino". Albelda

 En el seu moment es va començar a anunciar la tradicional Festa del Tossino a Albelda per el darrer diumenge de gener, el dia 28. La penya Lo Magrè ve presentar aqueta festa  amb imatges, data i programa 


Tan La Litera Información "La Festa del tossino a Albelda imbatible",  com Somos Litera " Otra fiesta del tocino para guardar" en van donar amplia informació i elogis al poble i la comarca d'aquesta festa tants anys repetida 
 
Segons  La Litera Información aquesta Festa del Tossino va començar després d'un dels cursos  de soldadura als anys 80. El professor de soldadura al finalitzar un d'aquests cursos, va proposar celebrar-lo sacrificant un tossino i compartir-lo amb la resta de la població recordant la antiga matança.
Cada darrer diumenge de Gener, es repeteixen els actes millorant els espais i la decoració. Sempre comencen amb xocolata, i acaben amb caldereta.
 Es desitja que segueixi així durant molts anys més perquè augmenti l'interès de la joventut.  Des de la La Penya lo Magre  tenen interès en que la tradició segueixi. Aquesta penya i els seus membres , de la que es president Pedro Gracia, i a mes el treball dels voluntaris defensant la identitat i les costums, han fet que sigui Festa d' Interès Turístic  a Aragó  i això fa que mes de 5000 persones omplin unes quantes hores Albelda des de La Rambla al Torrent.   Ha estat pregoner  Cosme Garcia de la COPE Lleida, i en diferents moments persones de la qualitat de Labordeta, Gironella, Monesma, Pere Tapies..entre d'altres .

 Segons Somos Litera quest any ha destacat la molta implicació i ganes de fer aquesta Festa del Tocino que pertany a la historia del poble. Els carrers estaven a tope amb cares de sempre, i de noves parlant noves llengües  mirant amb interès i curiositat els actes. Hi va haver  menys autocars i molts mes cotxes. Les paradetes habituals situades a espais adequats.  
Els actius han estat els de  sempre, fogoners, mondongueras, firetes en augment cada any... Molta requesta per esmorzar carn a la brasa i agilitat per servir-la, olles bullint per als que prefereixen caldereta. 
Per animar l'ambient els Tirurirus Free que posen folk en totes les fires comarcals 
En total l'organització, les persones, la festa, el poble, la radio, el tossino, la tradició, l'ambient, la caldereta, i el temps favorable, han fet que la Festa del Tossino d'aquest any hagi estat un altre gran dia per Albelda i La Llitera,  projectant una  bona imatge.

  J Motis P   

No hay comentarios:

Publicar un comentario