viernes, 13 de marzo de 2020

Societat Rural. Dones que Expliquen Experiencies Pofessionals.

 "Un mon rural, un mon d'oportunitats" va ser la jornada  que recentment va organitzar  La Lonja Agropecuaria de Binèfar  en la que sis dones  professionals de la ramaderia, agricultura  i industria càrnica  van tenir la oportunitat  de explicar el seus projectes, l'entorn en el que treballen i les oportunitats que ofereix el mon rural a les dones . Van ser  testimonis  dels canvis  i passos en dabant en igualtat que s'han anat donant en els  darrers anys.
Resultat d'imatges per a "lonja agropecuaria de binefar"
 Les dones al mon rural han estat  en segon pla, a l,ombra del pare o el marit, sent les seves iniciatives empresarials  mes aviat  menyspreades.  Jurídicament fins al any 2012 que va entrar en vigor  la Llei de la Titularitat Compartida, les dones no podien ser propietaries de les seves explotacions. 
 Afegint que fa anys  el nostre destí era emigrar, preferentment a Catalunya, on teniem parentes que ho havien fet abans. Tot plegat  va tenir la consequencia, mica en mica, d'una greu despoblació. A Albelda quan anavem a l'escola ens deien que tenia 2000 habitants, i darrerament no arriben a 1000. 

 A primers de març es va organitzar aquesta jornada, tan necessària, tractant de les oportunitats en el mon rural. Les ponents van ser: 

Judith Ballarín d'Altorricó  ramadera  i trashumant d' oví, defensora de la ramaderia extensiva i el pastoreig. Va demanar mes implicació de l'administració en el problema que  suposen els osos  i els llops en aquest sector.   La mes jove i molt entusiasta.

Isabel Lisa, molt reivindicativa del paper de la dona en el mon rural, ramadera  de porcí i  agricultora amb 17 anys d'ofici, filla d'agricultors 

Mónica  Alcañiz, economista i ramadera  va tractar de la aplicació de les noves tecnologies a la ramaderia intensiva, de revolució industrial,  de economia circular i professionalització del sector  

Irene Gracia.  Vocal del collegi de veterinaris d`Osca  va parlar de la importancia  dels veterinaris a la societat rural,  dels canvis  en el model de producció  y del projecte Erasmus Rural  de la Universitat de Saragossa 

Yolanda Ferrer ingeniera agrònoma  va explicar  els serveis que fa  la seva empresa  i va parlar de la agricultura ecològica  i de  la expansió als mercats de fora.

 Cristina Gallart ,  Presidenta de Fibrin  i economista  molt posada en el marketing , va resaltar la importancia del agricultor fent un discurs  sobre la necessitat  d'alimentar-se l'ésser humà  i demostrant  el control que te el neuromarkenting  amb la presa de decisions, sent el alimentar-nos una d'lles.

Comú a totes elles es va veure la formació, la professionalitat, la aplicació de les noves tecnologies i la rendibilitat. 
Resultat d'imatges per a "lonja agropecuaria de binefar"
Fins els tossinos somriuen a aquestes dones tan intel-ligents
 J. motis P , març 2020

No hay comentarios:

Publicar un comentario