martes, 1 de octubre de 2013

Temps de Franja opinió. Cartes

 

Escola a pobles petits
Acabades les vacances d'estius, es pressenta un problema a pobles petis amb poques criatures per que hi pugui haver escola. Es necessiten com a mínim 6 escolars.
A Areny de Lladó (Matarranya,) al agost es buscaven famílies amb nens de edat escolar. S'en necessitaven 6 i en teníen 4. L'any passat hi van acudir dos famílies però una d'elles s'en va anar .S'el hi facilita habitatge a baix preu pagant la meitat l'Ajuntament. S' els proporciona, també, el lloc de treball per que la família pugui viuere; ho tenen bé, però,de vegades,costa adaptar-se.
Aquesta situació fa recordar que hi deu haver pobles petits amb problemes d'escolarització, i difícils desplaçaments dels alumnes a altres pobles.
(Curiosament aquestes dades d' Aren han estat rebudes per facebook des de Pinamar, Argentina). Amb les xarxes socials el mon es un mocador.
Josefina Motis, setembre, 2013
 Cotradiccions

  Darrerament ens preguntem  ¿com es lluita contra les bajanades, contradicions i les tergiversacions que surten diariament?. Entre un costat i l' altre, "estem ben apanyats" , al territori del mig.
 A l' Aragó  per una banda,tenen  la poca solta de posar noms estranys a la manera de parlar de la Franja, sent català occidental. Hi ha  questios opinables , però en un fet tan concret,  es necessiten moltes coses lletges, per donar-hi tantes voltes. Com si no tinguessin rés més a fer.

  Per l'altra, a Catalunya resulta sorprenent que ara el "dret a decidir" sigui el principal tema a resoldre. Respectant totes les voluntats represendes a les urnes, però criticant la deria de Convergència. No hi ha cap solució per la millora dels drets més elementals, les framàcies no cobren, tota la sanitat ho fa amb retard, etc. 
 Passen pel cap motes preguntes; no hi ha  resposta:
-Decidir que? Quin model d' Estat?  Sería reconegut per l' UE.?
-Si des de Catalunya s' aten la llengua i cultura de La Franja, i la sanitat per proximitat i bona atenció a LLeida, ¿Com quedaría si fos un estat diferent?
  I que no vinguin amb que "la Franja serà el que vulgui ser" perque això es deixar-la desemparada.

   Josefina Motis, juny, 2013




  Informació recent
Data: 1 d’octubre de 2013 7.20  Associació Cultural del Matarranya.
Assumpte: El Tribunal Constitucional admet el recurs contra la Llei de Llengües d'Arago.


El constitucional admite a trámite el recurso de inconstitucionalidad contra la nueva Ley de lenguas de Aragón (la del LAPAO) presentado por varias decenas de diputados de las cortes españolas. ¿Qué dirán Luisa Fernanda, Dolors Serrat y compañía? ....

No hay comentarios:

Publicar un comentario