jueves, 14 de octubre de 2021

Sociedat Rural . Parque Geológico y Minero de La Llitera y La Ribagorza .

 Fa un temps va arribant informació de sortides, amb incripció previa, a llocs atractius  per als amics  d'aquest projecte de parc.  Es diu que  a les comarques de La Llitera i la Ribagorça hi ha un important  contingut Geològic i Miner  que pot ser aprofitat amb finalitats educatives, científiques i turístiques  i que podria suposar una ajuda per frenar la despoblació actual. 

 Per això  s'ha dissenyat un projecte implicant als municipis corresponent per que es coordinin entre ells per iniciatives de geoturisme  dissenyant una sèrie de georutes  que es podessin fer a peu en bicicleta o vehicles  que no fossin agressives amb l'ambient natural.

                              

La persona clau d'aquest projecte  es Josep Maria Mata i Perelló doctor en Geología i amb una trajectòria molt competent en aquest tema. Des de molt de temps  l'havia tingut pressent  visitant aquesta zona  i posant-se en contacte amb alguns alcaldes. Així es va començar a gestar el projecte.  En un principi es van interessar , Azanuy , Alcampell i albelda  de la LLitera ,  Benavarri i Tolva  i Viacamp per La Ribagorça. 

Darrerament ja s'han donat els primers passos per que el projecte sigui realitat. El 24 de setembre es van reunir a Alcampell  els representants dels municipis de les comarques implicades. La reunió va ser convocada per SIGMADOT (Sociedat Internacional de Geología  y mineria para el Desarrollo y Gestión del Territorio)  Van asistir Jose Mª Mata com a representant d'aquesta entitat,  Sebastián Agudo  per la "Asociacion de Amigos del Parque Geológico  y Minero de  la Litera-Ribagorza",  els  presidents de les comarques, J Antoni Chauvell  de La Llitera i  Marcel Iglesias de La Ribagorça, autoritats d' Estopanyá  de Peralta de la Sal, d' Albelda i de Baells, amb el recolçament dels municipis de Benabarri, Campurrells , Sanuy Alins, Tolva i Viacamp. Tots els municipis estan integrats en aquest projecte i van signar un acord aprovant la creació. 

A la reunió es va acordar crear una comissió per la creació de la futura entitat  i la elaboració dels estatuts per a la gestió.  amb el propòsit  d'aprofitar el patrimoni  singular geològic  i miner  d'aquesta zona del S de la Ribagorça  oriental i el N de  La Llitera  per beneficiar als  municipis del parc, al igual que d'altres  geoparcs del territori nacional. 


L'objectiu de aquests parcs geològics i miners , a mes de alguns que ja s'han anomenat es 

  • Establir  un inventari del patrimoni  natural i cultural  del territori  per afavorir la seva observació. 
  • Elaborar un pla per poder facilitar que pernoctin y mengin  els visitants afavorint el desenvolupament rural 
  • Establir una coordinació entre els municipis per fomentar aquest  geoturisme de manera coordinada. 
  • Establir les georutes. 
  • Comptar amb la colaboració  dels municipis i zones properes.
  • Preservar aquest patrimoni geològic i miner, educant a la població  per valorar el que ofereix la natura (geoeducació). Al mateix temps que es pren consciencia del patrimoni  històric, arqueològic , etnogràfic i cultural.
 Per exemple a Albelda  es destaquen com a patrimoni geològic  Les Chesses , la roca arenisca, la argila, les aigües, els aljubs.  Com a patrimoni miner les Chessères , la canterería , les sies. Com  a construccions  el Canal d'Aragó i Catalunya  i el Sifó d' Albelda.

Darrerament, a mitjans de novembre, es van reunir a Albelda els responsables dels ajuntaments que formen part d’aquest futur Parc Geològic i Miner per tirar endevant la seva creació

J. motis P.

No hay comentarios:

Publicar un comentario