miércoles, 27 de diciembre de 2023

Sociedad Rural. Consideraciones sobre la juventud en La Litera.

 Carmen Capdevila  el dia 24 de novembre va fer una charla a Binèfar tractant de la joventut de la comarca. Va estar inspirada en el seu treball de Sociología que va fer amb ajuda de joves  universitaris de Cellit.  Va ser un extens treball publicat  a la revista d'estudis lliterans, LLitera  i es troba  en obert a la seva página web : "Jovenes en la comarca de La Litera; relaciones sociales y espectativas de futuro" .

Es tracta de explorar les característiques de la juventut rural:

  • Expectatives laborals i professionals
  • Tipo de relacions  amb l'entorn , amistat, família, i comunitat 
  • La seva percepció sobre la vida de la Comarca. 

      La comarca, com a tal, te una sèrie de característiques, unes pròpies i d'altres que son com a totes les zones rurals.

Hi ha un meticulós estudi de les dades estadístiques, en quant a la edat mitjana de la població, les tasses de natalitat comparant la comarca amb la província i tot Aragó, arribant a la conclusió que hi ha un alt dinamisme en aquesta comarca.

A mes de dades demogràfiques l'autora parla de masculinització, dels fluxes migratoris i la despoblació, que  significaran unes noves necessitats  econòmiques, d'atenció, socials  y laborals. Tot en una situació d'emergència climàtica  que farà que es tinguin que prendre actuacions  per adaptar els pobles i la seva sostenibilitat; per tot això la joventut te un paper primordial. 

L'autora del discurs afirma que  els joves senten la vida del poble com algo positiu, que els aporta  qualitat  de vida amb  accés a les necessitats bàsiques. 
 També veuen  que els seus interessos no estan representats  a les institucions públiques  en  la planificació de cultura i oci. L' oci en zona rural es més limitat  en el que es refereix a espectacles i botigues, (en quant a celebracions darrerament hi ha noticies de molta animació). Es valora la possibilitat d'estar al camp amb els arbres i aire net. 

L' autora tanmateix  senyala que amb les entrevistes  se identifiquen tres factors que influeixen amb la decisió de quedar.se al poble:
  • Els interessos i projectes personals. 
  • Les possibilitats de treballar a la zona 
  • I el tipus de relacions que tinguin amb el seu entorn.
                                 
 L' adaptació e incoprporació a la vida laboral es un aspecte important, creuen que hi ha oportunitats de treball en tot el relacionat amb el sector agrari, industries incloses. No obstant hi ha dos tipus de joves, alguns que volen treballar al poble i prioritzen això a la formació.  I ni ha d' altres que creuen que la ciutat  els hi dona mes possibilitats de realització personal i formació. Les noies joves tenen una visió i perspectiva  mes negativa de les oportunitats laborals a la zona rural.

El ser de poble  forma part de la identitat de la juventut rural que marca les relacions familiars , sentimentals i de amistats. La pandilla en una institució estable que es manté amb el temps. Les tradicions marcades pel calendari, com festes majors, pasques o nadals  permeten mantenir un vincle amb el poble, inclús als que viuen fòra. Aquestes dades permeten conèixer noves persones a més d' acumular vivències compartides. El ser rural dona una imatge de joventut dinàmica que es mou entre lo comunitari que ofereix el poble  i la pròpia individualitat. 

També el tema  planteja interrogants  a la societat actual  i reptes  per abordar : tecnològics, climàtics, econòmics,  politics,  la manera de viure i la arribada de juventut emigrant. La autora Carmen Capdevila, planteja els interrogants que va oferint el pas del temps, a més  donant per sentat que els estudis fets donen a conèixer les peculiaritas de la juventut de la comarca. 

J Motis P Resum. Algunes notes del tema de la conferència de Carmen Capdevila a Binèfar referent al seu extens treball de graduació en Sociología. 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario