sábado, 7 de septiembre de 2019

Sociedad Rural. Hepatitis C y Colectivo HU.ENTIENDE

 El día 25 de juliol és el día mundial contra la hepatitis C. Es important el diagnòstic precoç  i i un tractament integral  que s'adapti a les necessitats especials  del col.lectiu que  és mes vulnerable a aquesta malaltia. Les persones vulnerables son els homes gais i bisexuals, els  homes i dones trans  i els que exerceixen treball sexual.
Hi ha dades que diuen que unes 70 000 persones a Espanya por ser que estiguin infectades pel virus i no ho saben. Hi ha una coinfecció de hepatitis C en persones  amb VIH que darrerament ha disminuït amb els antivirals, pero persisteix. 
Resultat d'imatges de hepatitis c
  La entitat HU-ENTIENDE Alto Aragón, molt activa a La LLitera, du a terme un programa des del 2017 amb un pla estratègic que inclou:
 ⤍Informació a les persones de risc i prevenir la seva vulnerabilitat 
 ⤏Formació en la diversitat sexual del personal sanitari
 ⤍Promoure la vacunació  oportuna 
 ⤍Recoltzar  a les entitats que estan fent treball de sensibilització. 
 Resultat d'imatges de HU-ENTIENDE LA llitera

"Hu-Entiende" es una organització  del Alt Aragó que vetlla per la integració dels homosexuals en el mon rural on hi ha zones  on ha estat difícil la normalització del tema.
 Fa dos anys es va formar el LGTB La Litera i ja s`ha estes per tota la provincia. Va ser un noi de Binèfar  que  al 2015 va tornar de Madrit per normalitzar aquest tema que  a la comarca es portava amagat. 
Aquest noi  dirigeix l' associació  HU ENTIENDE  LGTB pero ja  hi ha un grup gran d'activistes d' altres pobles com Tamarit, Fraga , Montsó, Binacet, Barbastro, entre d'altres,  a mes de Binèfar on  el promotor va poder  començar la iniciativa. 

  La finalitat es respaldar a les persones, lluitar contra el bulling a les escoles y la homofobia. Facilitar ajuda psicológica a les persones que ho necessiten i fomentar el respecte. A mes fan campanyes per prevenir malalties de transmissió sexual.
 Aquesta associació ha ajudat a molt joves a comunicar la seva condició a la familia, sempre respectant que puguin triar el moment oportú. Hi ha persones de edat que prefereixen seguir amb el seu secret. I hi ha  joves que no 
s'atreveixen amb la figura paterna que menysprea als gais quan els veu per TV.

 En els pobles és mes difícil que als nuclis de població grans, pero al "efecto llamada"  se  hi van anant afegint socis  i activistes que van ampliar l`àmbit d'actuació mes  enllà de la LLitera.  
 Fan xerrades i estan treballant per que es puguin fer proves de VIH a farmàcies. Als afectats els hi costa fer front a la part sanitaria com demanar  anàlisis a farmàcies u les visites al metge.
 El projecte de campanya contra el Virus de Inmunodeficiencia Adquirida esta preparat per que s'aprovi a les "Cortes de Aragón" amb un equip d' educadors , psicòlegs, dues advocades, tècnics en aquestes malalties de transmissió sexual, i infermers 

Aquest col-lectiu ara esta recolzat per les institucions depres d'algun disgust inicial a la Llitera. La Diputació Provincial d' Osca, entre  d'altres organismes,  han anat fent reunions a diferents localitats. 
Recentment s'ha preparat la primera trobada  LGTB del mon rurar d'Osca  per tenir lloc el dia 24 de setembre  a Castejón de Monegros.  

   J. Motis P




No hay comentarios:

Publicar un comentario