El dissabte 28 de novembre es va
presentar a Binèfar el llibre "la Industrialización de Binèfar”
Desde sus orígenes hasta a 1975"
(Historia de la industria
d'aquest poble en els darrers cent anys).
L’autora es Silvia
Isábal, heretera d'un negoci familiar d'aquesta localitat
relacionat amb begudes com el “sifon”. Negoci ampliat i posat al dia.
Al mateix temps Silvia Isábal es
investigadora en aquest tema local.
El llibre va ser editat per l' Associació
d’empresaris de la Llitera amb la col·laboració de l' Ajuntament i del Cellit,
entitat aquesta que va animar a que el llibre fos escrit i va posar en contacte
a la autora amb Vicente Salas Fumás que va escriure el pròleg.
Vicente Salas Fumás es
d'Albelda, catedràtic d'Organització d’Empreses a la Universitat de Saragossa
i membre del Consell general i de la Comissió Executiva del Banc
d'Espanya , llicenciat amb Ciències Econòmiques a ESADE, amb títols com
Màster i Doctorat a la Universitat de Purdue, Indiana EEUU.
La presentació va tenir lloc al
Saló de l’Ajuntament sent un èxit de públic assistent. La autora va tenir al
costat al Alcalde de la localitat, als representants de les entitats editores i
al director del “Periódico de Aragón” Jaime Armengol, -que es de Binèfar-,
dient en aquesta presentació que el llibre constata la idea de la autora
referent a la constant actitud emprenedora d'aquesta localitat.
Es va projectar material gràfic
inèdit sobre la industria de Binèfar, que completa el important número de
fotografies i documents que apareixen en el llibre. La autora mostrant les
imatges va fer un resum en un repàs
complet.
Silvia Isábal argumenta que el
desenvolupament industrial en aquest context rural, a mes de d'un esperit
emprenedor del poble, va ser afavorit per circumstàncies com l'arribada del
ferrocarril Saragossa- Barcelona i el canal D' Aragó i Catalunya. A més
senyala que en aquest poble hi havia unes èlites molt
dinàmiques, com si fos una burgesia mercantil mes pròpia de mitjans
urbans que del mon rural d'aquella època. Aquesta burgesia va ser capaç de
fabricar i vendre per tota Espanya des de estris agrícoles , cuines
econòmiques, galetes, llet condensada i gènere de punt provinents dels
sector metall, tèxtil i fariner.
Alguns mitjans es van
fer ressò de la publicació d’aquest llibre, Canal Llitera -periòdic
digital-, Diario de Alto Aragón , i el Periódico de Aragón, fent molt bones
crítiques, tant per la iniciativa de la autora, com per la objectivitat de les
dades aportades en un context amè.
El 8 de desembre es va
presentar a la fira del Llibre Aragonés de Monzón aquest llibre i també
“Nobiliario de la Litera” de Carlos
Corbera. Les dues obres van ser publicades amb la col·laboració de CELLIT
dels que en son editors
J- Motis P.
J- Motis P.
No hay comentarios:
Publicar un comentario