sábado, 14 de septiembre de 2013

Soc.Rural VERANO. Estiu, Comarca la Llitera.

Estiu.                                

Calor,de  vacances per a uns, de treball per uns altres. Tot es queda quiet en uns llocs. Tot es mou en altres: Mar, muntanya, carreteres, festes, i activitats culturals extra.

Cellit -Centre' Estudis Lliterans,-a la a la Llitera, facilita informació sobre activitats del Instituto d' Estudios Altoaragoenses, amb la possibilitat d'interès i participació. Algunes d' elles:
-L' escola Superior de Conservació i restauració de bens culturals de l'Aragó va fer una jornada de portes obertes per informar de les seves funcions.
-Es convida a conèixer la convocatòria de Ajudes per la Investigació des-de aquest Institut i els seus col·laboradors.
-A la Serra de Guara, hi va haver un curs pràctic d'estudi de papallones del Pirineu Aragonès.
-També arriba programació sobre nits màgiques de IEA, festes i tertúlies.
Aixi com una recreació medieval a Ibieca,programada al agost.

Mitjançant Cellit, tanamteix, es convida a veure interessants exposicions en diferents ambients:
- Des de la Fototeca Provincial, -La de Ricardo Compairé a Hecho, sobre fotografia, en el marc del festival de música i cultura pirenaica.
-La de Castells D' Aragó a Saragossa.
-Records d' ahir a les festes de Gabasa .
- La obra gràfica de Katia Acin , que tracta de Ramon Acin, “Geometría del hombre sin aristas” , s' costa a la vida, obra i compromís anarcosindicalista de la primera part del 
segleXX a l'Aragó.
.

A Binéfar hi ha activitats interessants i atractives, -Com la Conferencia de Víctor Pardo Lancina “Pedgogía de la Libertad.” sobre Ramon Acín;
-Es va fer una primera edició de Imaginaria, festival de títeres i imatges en moviment.
-Hi va va haver una conferència-xarrada sobre “Sostenibilidad Medioambiental “ tractant de l' extracció d' hidrocarburs per la tècnica superagresiva Fracking, pel que la empresa Frontera està demanant permís al Gobern per instal-lar-se als nostres territoris; afectaria a Albelda, Altorrico, Binefar, Esplús Tamarit i Vencillon.
A Alcampell a darrers de juliol, es van fer les Tertúlies a la fresca, amb el tema de la parla. Xavier Giralt i M A Pradilla n'eren els ponents. Sobre Periodisme Comarcal amb Paco Aznar, director de “Somos Litera”. La Licantropia  per  Carles Terés del Matarranya, i Alternatives al Sistema Agroalimentari Amb Juanjo millen ,cooperativista.

A pobles, com Albelda, aquest estiu s'han programat activitats rel-racionades am festivitats de final de curs, berbenes, festes de la sega i trilla, berenar de pesca a una bassa habitual, sortides, cine a la fresca, entre d' altres. A la biblioteca al juny es va fer un curs d'inserció laboral per a joves. Un altre de fotogrfía.
Per les festes majors d' estiu, carrosses, música, penyes mot actives, sant Roc i recuperació de LA RAMBLA -revista- ;diuen que amb tot plegat han esta un èxit.
Les activitats extra, a les festes majors de tots el pobles son molt intenses,

Aquest estiu 2013 ha estat marcat pel rebuig a la recent Llei de Llengües, amb activitats i manifest al respecte . El Cellit en un manifest declara la total i completa disconformitat amb aquesta llei per ignorar els criteris filològics i llinguistics, que corresponen exclusivament a les comunitats acadèmiques i universitàries . (Defensant “el mosaico dialectal”)
La Plataforma Aragó pel Català , moviment cívic que defensa el ser aragonès i parlar català, a més,  que la llengua no sigui un motiu de disputes, sino un mitjà per comunicar, podent tenir una bona rel-lació amb tots el pobles tant de Catalunya com d'Aragó. Es reclama que s'escolti al mon científic i acadèmic davant de la supressió de la denominació de Català per part de la nova llei.
 Aquesta Plataforma va fer una xerrada a Albelda el 9 d'agost, per part de X. Giralt del departament de Lingüística a la Univ. de Saragossa i J. Epluga del departament de Sociologia a la UAB. 
El 3 de setembre hi havia anunciada un altra trobada a Tamarit amb Josep Espluga i Ramon Sistac ( Univ. de LLeida) com a ponents.  
                                               

Acabades les vacances tan actives, es pressenta un problema a pobles petits amb
poques criatures per que hi pugui haver escola. A Areny de Lladó (Matarranya,) es busquen famílies amb nens de edat escolar. S'en necessiten 6 i en tenen 4. L'any passat hi van acudir dos famílies però una d'elles s'en ha anat.
S'el hi facilita habitatge a baix preu pagant la meitat l´Ajuntament, S' els hi facilita també el lloc de treball, ho tenen bé, però,de vegades,costa adaptar-se.
Aquesta situació fa recordar que hi deu haver pobles petits amb problemes d'escolarització, i difícils desplaçaments dels alumnes a altres pobles.
Josefina Motis

No hay comentarios:

Publicar un comentario