viernes, 1 de noviembre de 2019

Societat Rural - Excursions per la Natura. La Llitera

Fa poc es va publicar a La Vanguardia un article tractant de les rutes  ornitològiques que es van organitzar a la comarca de la Llitera per a gaudir del contacte amb la natura  i descobrir les aus que hi ha en aquest territori.

 Els treballs van començar l,any passat  condicionant  i senyalitzant  quatre rutes, amb un cost econòmic considerable,  en aquesta zona oriental d'Aragó, proporcionant  unes possibilitats de turisme familiar i excursions escolars  per gaudir de la natura   i conèixer les possibilitats d'un entorn  cultural, històric i paisagistic, -segons comenta el conseller de  Turisme Francisco Ribas-
 Resultat d'imatges de esplús huesca cerro de san roque
 ➻Congost de Baldellou a Camporrells 
 ➻Barranc de la Gabassa 
 ➻Albelda - Tamarit per la Penella
 ➼Esplus , mirador del Pirineu 
 L'objectiu de l'estudi és  la varietat d'ocells  que es poden veure per aquestes rutes.  Però per a un resum es prenen les dades relacionades amb el contacte amb la natura i les excursions tan maques que es poden fer.`

 Congost de Badellou  a Camporrels 
 Son 1 600 m que es poden fer en 45m per camins de terra. Amb poc desnivell, 100m de pujada i 10 de baixada. En el recorregut  per congost  i estepes, a mes hi ha bosc meditàrrani de pins i alzines, podent-se contemplar el pantà  de Baldellou i el seu entorn.  

Barranc de Gabassa  
Un camí peatonal de 1700 m que va per Peralta, amb un desnivell  moderat, i que es pot fer  en uns 35 minuts. Hi ha  bosc de pins i alzines i cursos  d'aigua. 
En aquesta ruta es pot disfrutar del  frondós barranc de Gabassa, cascades d'aigües cristalines, un pont de la edat mitjana , i els estrats verticals del estret de  Gabasa 

 La ruta d' Albelda a Tamarit per la Penella 
 Te un recorregut de  4.400m i es fa amb mes d'una hora de camí. Va també  per pistas agrícoles poc transitades d´Alcampell . 
 Es camí d'estepa i camps de cultiu, amb curioses formacions arenisques en el primer tram. La part intermitjana passa per la empresa Yesos Barbastro. En el darrer tram hi ha el Canyat o mina de la Torre de la Serra  i el parc merendero  de la Roca de la Botella  a prop de Tamarit 

 La ruta d' Esplús  
D'uns 1500 m  amb una durada de  35 minuts sense desnivell, és  on hi ha  camps de regadiu de La Llitera. Es pot visitar  l'ermita i el seu entorn.  Al turó  de sant Roc  hi ha els  exel-lents miradors  d'Esplus.
Resultat d'imatges de esplus san roque la Litera Huesca
 Es sorprenent la quantitat d'ocells que. segons el estudi ,es poden observar en relació als terrenys , humetat i  plantes de cada entorn .

J. Motis P

No hay comentarios:

Publicar un comentario