martes, 1 de marzo de 2016

Sociedat rural Fiestas de invierno

   Festes  d’hivern
Passades les nadalenques ,  que es viuen com universals  a tot el voltant   del mon; de motius religiosos es projecten en motivacions socials, de relació, de tradició , de consum i de regals.

 Després, al gener  a cada poble hi ha celebracions, que tanmateix amb motius del santoral, encara que no hi hagi solera de pràctiques religioses,  estan molt arrelats  sants que  encaixen amb l’ambient , les necessitats humanes i les tradicions.

Al meu poble Snt Antoni era venerat com a protector dels animals. En una societat agrícola , en la que els animals de treball i les seves cries suposaven la manutenció de les famílies. 
Sant Sebastià  per estar la ermita al tossal que toca al poble,  era d’ excursió i romeria pujada amunt,  una veneració  tradicional en que sempre hi havia resposta i era un motiu per arreglar el carreró de pujada  abarrancat per la  pluja.
Sant  Vicent , festa major del poble,  sempre ha estat sonada; amb bones orquestres de renom, missa cantada, concert, ball i bons menjars. Hi va haver temps amb un bon cinema i  alguns anys amb espectacles teatrals. Actualment es fan mes exposicions, firetes i activitats infantils.
Aquest any va agradar molt la xarrada i exposició  de les voltes  a la Llitera; Un  estudi  fet per  Laia Brualla – d’Alcampell- sobre   època de construcció, mètode, utilitat  en el seu temps i aprofitament, després, d' aquestes construccions tan sòlides.
 Al programa de la festa d’hivern hi anava el record de la benedicció dels animals  -cavalls i domèstics- i la pujada a sant Sebastià, on ara es pot  arribar a prop amb vehicle , i on es fa un convit de panadó i moscatell.

A Albelda  l' associació El Magré  i la de Mossos i Carreters cuida amb molta dedicació la conservació de les tradicions, les  festes de sempre, a més el dia de las collita  i el de la sembra. Organitzen les festes amb   aquestes associacions  L`Ajuntament  i el Centre Cultural “La Abadia”  (Biblioteca)

 Com de reconeixement des de fora del poble i molta animació hi ha la Festa del Tocino  i van mes de cinc  mil persones de diferents punts; es recorda el mondongo i tots el bons productes de tocino, a mes  es convida als àpats del dia als assitents amb  aquest productes. Una gran feinada  als organitzadors,  de la que estan molt satisfets.
Aquesta  Festa del Tocino es fa el darrer diumenge  de gener per ser diferent i apart de la de Sant Vicent. Es també festa d’artesanía pel que es fa al poble, i les firetes que s’ instal·len fent el seu agost i donant animació.)

Al febrer , el dia 5 és Santa Àgueda, festa de les dones també ben celebrada amb lo animades que son elles
Carnestoltes tant  vistoses i especials, amb  rua,  animació infantil  al Pavelló i berenar.  
Per el si 4 de març  hi ha  una reunió on es convoca a les associacions, la Comissió de festes del Ajuntament i a totes les persones que vulguin participar, per organitzar una Comissió de Festes  repassant les darreres celebracions i fent projectes per a  les properes.
J Motis P

Proximamente Universidad de la Experiencia 

Resultat d'imatges de LOU  Universidad de laexperiencia

No hay comentarios:

Publicar un comentario