viernes, 24 de agosto de 2012

Sociedad Rural. Llitera II, Revista Cultural


Amb aquestes publicacions Lliteranes tan especialitzades, descobrim coses de la nostra terra, que vivint-hi o passant per allà, no en tenim coneixement.

Així, temes històrics  com
-Els restabliments prehistòrics a Tamarit de Llitera, i per extensió dels voltants i de tot el territori aragonès.
 -Els Maquis, guerrillers dels anys 46 al 48 concretament a la Llitera, a amb imatges de alguns, dels coberts on s’ amagaven, i persones que els ajudaven. Es una mostra del que va ser a tota Espanya aquest moviment, amb les persecucions, represàlies i el comportament popular amb ells, unes vegades de delatar-los, les altres protegint-los. Segurament que quasi sempre, silenci i por, per part de la gent.

Personatges rel-levants
Eren de les cases fortes econòmicament i amb influència religiosa., Encara que hi ha que ressaltar la capacitat d’ aquestes persones en aquells moments que era difícil accedir la cultura, i en van ser una font.
Hi ha extensa informació de "José" Coll Mora , nascut a Alcampell, al segle XIX escriptor llicenciat en Dret que va ingressar a la Ordre Franciscana.
Benito Coll Alavés, nascut a Binèfar, advocat de professió entre el segle XIX i XX, lliberal humanista que va estudiar la història del seu poble, i lluità pels habitants, per la seva modalitat lingüística , i per les aigües del canal.

Temes Socials
-La població de la Llitera, acurat anàlisi de la evolució , canvis en la estructura demogràfica, distribució territorial, i activitats econòmiques. Aquet article és de Francisco Murillo
-Els arxius municipals, conservats del passat, com estan a cada poble, i a veure con s’ enfocarà el futur amb les noves tecnologies.
-Associacionisme agrari ,les cooperatives con a base de desenvolupament pre industrial.
-Els pous de gel i neu, com a activitat pròpiament preindustrial. Hi havia com neveres naturals a tot el territori de la Llitera i voltants on queden moltes mostres d’ aquests espais especials per això. El gel es feia servir per tractar malaltíes i conservar aliments. Article especialment interessant i sorprenent.

-Especial atenció mereix també l’estudi del nom dels carrers a la Llitera. Josep Espluga i Arantxa Capdevila son els  autors.
Es mostra la referència del noms, en quina proporció es troben, o no, a cada poble.-
Motius del nom i alguns exemples:
N’ hi ha que tenen el nom de les característiques dels propi carrer, com “Nueva”, “Mayor”, “Afueras” Aereta, Rinconet.
D’altres tenen nom d’ acciden geogràfic, “Pirineos”, “Ordesa”
Noms d’edificis o llocs anomenats, “escuelas” “Castillo” “Hospital”
Religiosos, “Santa cruz”, La Creu, o noms de sants.
De personatges con “Joaquin Costa” o Agustina de Aragón”.
També s’ anomenen alguns canvis, i els motius, principalment quan tenen nom de politics u històrics.                               
    
Josefina Motis, agost 2012

No hay comentarios:

Publicar un comentario