sábado, 23 de marzo de 2024

Societad Rural, Hidrogeodia 2024 Huesca. Presa de Santa Ana

 A primers de Març  es publicava la noticia de la activitat de hidrogeodia per visitar la presa de Santa Ana per el dia 17 del mes. S'anunciava aquest punt, per ser d'interès com a central hidroelèctrica  amb  la hidrogeologia del entorn, en  el terme municipal de Castellonroy.

Amb una presentació molt clara i tot mol ben organitzat, explicant els objectius, es donava a conèixer el recorregut, amb grups i horaris explicant que la hidrogeodia  pretén acercar la societat a la ciència i a la professió hidrogeològica.  Es tracta de excursions  al aire lliure per a tot tipo de públic.

S'anunciava aquesta excursió per el dia 17 de març de 2024 a partir de les 9,30, per un recorregut de uns 3 km amb 5 parades  on  es trobarien amb geòlegs i hidrogeòlegs  que explicarien les característiques  d'aquests llocs. 

 Els interessats es podien inscriure fins el 15 de mars a les 15h havent d'acceptar unes normes per una bona organització  evitant riscs. S'explicava el punt de trobada i estava previst organitzar 7 grups de 30 persones que sortirien cada 45 m sent 5 grups al dematí i dos a la tarda  que  estarien acompanyats de 2 guies cada un.  Estava previst no admetre a les activitats a qui no fos previament apuntat. 

 Després, la noticia va ser que mes de 400 persones van asistir a aquesta activitat al terme de Castellonroi, el que suposa una amplia participació  de veïns del poble, de la comarca  i persones de comarques veïnes, havent format 6 grups. 

A les 9 hi va haver uns discursos dels organitzadors Josep María Mata  i Sebastian Agudo,  donant la benvinguda estava l'alcalde de  Catellonroi  Paco Rivas . Ja feta la inauguració a les 9,30, puntualment, va sortir el primer dels sis grups. El recorregut amb les 5 parades explicades professionalment,  amb la companyia dels dos guies  geòlegs  a cada grup, tenia uns durada de unes dos hores i mitja. 

L'objectiu d'aquesta jornada va ser de donar a conèixer els aspectes relatius a la geología i els diferents aquífers que es troben a la zona del Nogurea Ribagorzana, passant des d'el propi riu, al aprofitament més antic del aigua  com el Canal de Piñana i la Seclla d'Ibars de Noguera, aixi com els mes moderns com la presa de Santa Ana amb la seva central hidroelèctrica,  l'enllaç amb el  Canal d'Aragó i Catalunya comentant  tanmateix els diferents utilitzaments d'aquestes aigües. A més de la construcció de la presa i el seu funcionament, també es va explicar els mètodes per medir els  caudals del aigua del riu en diferents circumstàncies. 

Una vegada fet el recorregut els grups, amb les explicacions i  preguntes  que  van sorgir, els objectius es van cumplir.  Encara que molts visitants es van quedar amb les ganes de veure les instalacions de la central per dintre, pero van entendre que per motius de segurittat no es podia fer. S'els hi van fer una exposició fotogràfica del interior  amb els seus  elements. Endesa va oferir als organitzadors permís per pendre totes les imatges oportunes. 

Un altre objectiu que es van aconseguir va ser donar el valor que te  aquest patrimoni pels  veïns donant explicacions  de com, quant i perquè de la geología  i mineria d'aquest territori, ajudant a recuperar la història geológica i humana de la utilització d'aquests recursos que van influir amb la economia i estil de vida  dels habitants d' aquests pobles. També per prendre consciencia del valor del patrimoni que tenen per poder conservar-lo i donar-lo a conèixer. 

 J.Motis. Informació rebuda de Cellit i publicada a Litera Información per "Amigos del Parque Geológico y Minero de la Litera y la Ribagorza" 


No hay comentarios:

Publicar un comentario