martes, 10 de octubre de 2023

Sociedad Rural. Revista La Rambla . Associació de Caçadors

 Com tots els anys al agost va sortir La Rambla, revista molt complerta d'Albelda  que tracta del poble en diferents apartats. 

En primer lloc  la editorial, amb un bonic missatge. Després es manifesten  les associacions que  al lloc son molt actives : De Mares i pares, de Dones d'Albelda,  Associació de Caçadors ,  de Pensionistes i Jubilats "SN Vicente Martir", Associació LLiterana d'Estudis de  Ceràmica. Les esportives  Club  Atlètic albelda  i Albelda Fut Sal. La Penya Lo Magrè i Penyes  d' Albelda ´

 Un article sobre l'escola infantil Lo NIU y La Biblioteca amb el seu programa "la companyia ilustrada".

Desprès ja es passa a la presentació i programa de les festes de Sant Roc amb varies pàgines. Tot  l'apartat de casa de la Vila  amb les comptes, explicació de la organització i projectes de millora Es  presenta d'un mural que dona la benvinguda a la entrada del lloc.  

L'article "Albelda un lloc per quedar-se" que tracta d'una família de emigrants. "Albeldenses en el mundo" tractant de la trajectòria de Jesús Saurina Salas que viu a Bruseles. A més Una entrevista a German Alcañiz, agricultor,  ramader i empresari. 

Hi ha un bon apartat com a magazine,  persones d' Albelda  que exposen articles informatius u creatius de lo mes agradable. 

 Al final el dossier de premsa  on s'exposen les publicacions amb noticies importants del poble  destacant  l'esportista Pol Oriach amb èxits de primera línia. 

Tot plegat son 67 p'ágines del número 47, d'on es podrien treure articles interessants.

 "Caçadors i Defensors de la Natura".

 Es prenen unes notes d'aquest escrit que  crida l'atenció per semblar una contradicció  de la Ass. de Caçadors. Pensem que el caçador va a buscar les peces que li interessen i quantes mes millor. 

Aquesta associació manifesta que   avui en dia no es tracta de caçar el màxim possible, si no que el caçador modern es comporta com a  gestor del entorn, a mes, paga per fer aquest treball que en molts casos estalvia recursos econòmics a les administracions. A mes es ressalta  que es una especialitat esportiva complerta per la que es necessita condició física, esforç, coneixements, valors i respecte per la Natura. 

En un principi la caça era una necessitat per la alimentació, actualment  es considera una activitat esportiva però important per la regulació del ecosistema. 

La Associació de Caçadors d' Albelda manifesten el seu compromís amb l'entorn natural, i algunes actuacions que porten a terme per conservar la fauna autòctona.

Per una banda fan pressió sobre especies que perjudiquen com el jabalí, que provoca accidents sent nociu per l'ambient i un tipus de conill que perjudica els  cultius i l'entorn natural. 

Intenten protegir les especies vulnerables, com la perdiu, controlant els períodes de caça i quantitat possible. Diu que a Albelda es l'únic poble on es conserva la "perdiz roja" pròpia d'aquesta zona, sent inexistent a altres municipis per que no han fet res per protegir-la.

Aquesta associació ha fet una forta inversió per conservar aquesta perdiu construint set basses adequades i cuidant  els abeuradors  ja existents a la zona dels pllans on les condicions climàtiques son adverses. Ressalten que aquesta inversió ha estat feta pels membres de l'associació , sense rebre ajuda de la administració, ni de les corrents que diuen estar a favor del medi ambient.

 Conviden a la gent del poble a fer un passeig per la zona dels Pllans i poder observar el que es fa per la bona conservació del lloc.

J Motis P.  Repassant  La Rambla.    

No hay comentarios:

Publicar un comentario