martes, 15 de agosto de 2023

Societat Rural . Solcar Memories. Llibre

Solcar memories.  Segons  "La Litera Información" és el titol del llibre presentat darrerament a  LLeida, Albelda  i Tamarit , el 10 d'agost a Catellonroi i el divendres 18 d'aquest mes a Alcampell. 
L' autora es Maite  Alastruey Pérez, de Tamarit. Havia  treballat a la administració pública i a empresa privada.  Ara, degut  a una malaltia crónica, es dedica amb molta afició a escriure amb el seu llenguatge.
 
 La novele neix de la necessitat  de la autora  d'afrontar unes dificultats de difícil solució com ès una malaltia imprevista  i de rellegir la memòria propia  de la terra que l'ha vist créixer. La profunditat del títol, "solcar"  es fer solcs removent la terra com a símbol de tota la realitat d'una vida  i un ambient  que s'esten en el temps amb  les "memòries" 


 La novela es un acte de reconeixement a la vida de tres dones , la Maria,  la LLúcia  i la Teresa durant la  Guerra civil de 1936 en el marc rural de la Llitera  i de  La Plana d´Osca prop del Castell de Loarre. I la post guerra en ambdós escenaris.
El resultat es aquesta narració que combina realitat i ficció , passat i present.  No es un relat d'historia, ho és d' histories de personatges ficticis  com la Fel que es símbol del dolor la malaltia i la desventura personal i social  aguditzada amb la guerra i les seues consequències. 
 Un mon de personatges secundaris, alguns reals i els altres ficticis  que lluiten per la supervivència. Historia de bons sentiments y de llealtat que sobreviu a les circumstancies del dolor. Es com la pròpia supervivència de la autora amb un canvi de vida que aprofita de la millor manera. 

 En definitiva Solcar memories recull alguns elements de la tradició de la Llitera  i  mitjansant  unes dones ens aproxima  a una petita part de la història de la  comarca. Victoria és la narradora que representa a la autora,  a la que la vivència sobtada d'una malaltia li planteja la necessitat d'aprendre tot el que li ha donat vida,  fent de la seua memòria un acte amb el que palpa el futur, tot regirant el passat y el pressent  amb uns personatges que, com s'ha dit, de vegades son reals  i d'altres ficticis. 

J Motis P. Informació compartida a xarxa social publicada per "La Litera Información"  

No hay comentarios:

Publicar un comentario