martes, 23 de mayo de 2023

Sociedad Rural. La Cabanyera de Castillonroi.

 La  Cabanyera presenta  el seu primer projecte cultural vinculat al poble de Castellonroi. Es tracta de la "memòria del Cànem", una exposició sobre el cànem  i la seva utilització en el passat  a la comarca amb la participació  d'especialistes  en el tema  i la col·laboració de la gent del poble  que ha ofert  peces tèxtils  antigues elaborades amb aquest material i també s'han fet treballs artístics.

 "La memòria del cànem"  pretén posar en valor la producció d'aquesta planta en la seva faceta tèxtil  que es va cultivar  a Castellonroi i d'altres zones dels voltants des de mitjans del segle XVIII a mitjans del XX que es va deixar de plantar desapareixent els oficis relacionats a la seva elaboració. Algunes cases d'aquest poble encara conserven  fil, cordes, mantes,  taleques i llençols. A la exposició es podran veure i tocar peces tèxtils  amb la marca del pas del temps, com taques i cosits . A emés s'han preparat treballs artístics fets a un tros de cànem per unes 60 persones  del poble i dels alumnes de l'escola. La mostra s'ha fet  participativa i intergeneracional. 

 El cànem  com a fibra tèxtil es la mes llarga , suau i resistent. La tela  pot presentar  diferents qualitats, unes vegades es mes aspra i d' altres mes fina que el cotó. Es aïllant, fresca , absorbent i de durada. Pot ser es va deixar de cultivar obertament per la problemàtica que podia presentar la seva varietat com a cànnabis. 

En general  els oficis  artesanals del cànem es mantenen com a testimoni de patrimoni cultural  a traves del "Museo del Càñamo"  i la associació "Escuela de de los Trabajos Artesanales del Cáñamo" 


La Cabanyera es una iniciativa  del poble de Castellonroi,que com tants d'altres, va tenir un procés de despoblació en el segle passat  i pretén convertir-se  en un element dinamitzador cultural i social. 

Va ser el projecte d'una família  que va promoure la reconversió d' una nau agrícola en habitatge i espai obert a iniciatives socioculturals i artístiques. L' interès és  pel mon rural  i el seu patrimoni, com corrals , pallers, cabanes. molins , granges, magatzems i naus agrícoles. Es pretén mantenir la edificació existent i el seu aspecte agrícola en un projecte arquitectònic a carreg de Ferran Comas Llaquet i NUA Arquitectures. 

   L' exposició  " Memòria del Cànem"  a la Cabanyera està llesta per visitar el 20de maig   a les 12  i continua fins al 27 d'agost  els caps de setmana de 18 a 20. La entrada es gratuïta  i s'ha procurat la possibilitat de visites concertades contactant amb la Cabanyera per el que a la informació sobre el tema es dona el correu electrònic  i la compta d'ìnstagram, a més de l'adressa. Aquesta  exposició  compta amb la col·laboració especial del Ajuntament. 

Segur que aquesta primera exposició a la Cabanyera pot ser un èxit i el començament de iniciatives tan interessants. 

Josefina Motis.


No hay comentarios:

Publicar un comentario