domingo, 28 de agosto de 2022

Sociedad Rural-. La Litera. Secadero de Jamones en Albelda

 Rebuda  la Revista  La Rambla  d'aquest estiu, està optimista  i plena de contingut. Es poden agafar temes interessants  per resumir i fer articles. Es posa atenció especial al article del apartat Casa de la Vila  "El secadero de Jamones" vist des de la òptica dels responsables del poble i de la política d'Aragó.

Després  d'algunes polèmiques que qüestionaven la ubicació en  un espai per tenir contingut històric, cosa que al moment del inici del projecte cap persona  grup ni Institució va dir res. I recentment també s'ha recordat algun problema legal a altres països  del titular de la empresa Litera Meat. Val a dir que per ventilar problemes legals s'han de tenir proves dels fets i de la resolució, quan aquest responsable està actuant  amb llibertat.  Utilitzar aquestes polèmiques per acusar algun responsable del Govern d' Aragó de tractar amb gent poc legal, es una postura que te poca serietat  per part de qui ho fa, si a la comarca s'ha actuat legalment 

 Dit això es presenten alguns detalls de  la informació que es publica a la revista 

 A principis del 2018 la  Alcaldia d' Albelda va començar a conversar amb l' empresa Litera Meat del grup Pini sobre la ubicació del secador de pernils  portats del Escorxador  de Binèfar,  sent declarat com inversió de interès autonòmic des d'aquest any. 

El 18 de gener de 2022 es va publicar al Bolerti Oficial de la Província d' Osca l'acord urbanístic entre l'Ajuntament del poble i Litera Meat per requalificar  152. 126 m quadrats, de superfície agrícola,com sol urbanitzable  de us industrial.  

 Es va justificar aquesta ubicació  a Albelda pel clima sec i fresc del poble  a més de  la seva posició central entre les províncies  de Saragossa , Osca, Lleida i Barcelona que aglutinaven un percentatge important de la producció de porcí  a nivell nacional. A mes hi havia vies de sortida del producte a destinacions nacionals i internacionals.

El secador de pernils del grup Pini  d'Albelda te previst generar uns  3  milions de pernils  i 500.000 espatlles  anuals. Per dur a terme  el projecte  i adequar les instal·lacions  es preveia una inversió aproximada de 60.000.000 d'euros. 

La finalitat  d'aquest projecte es tenir un rendiment econòmic, la empresa te presencia als mercats mundials i podria satisfer una gran demanda del producte de reconeguda qualitat. A mes  es revitalitzaria  l'entorn rural  afavorint la creació de treball. La influencia por ser positiva per tot l'entorn socioeconòmic.

Es posa especial atenció a la lluita davant la despoblació i garantir  oportunitats pels habitants. La Espanya rural va desapareixent a un ritme lent, irreversible, i la comarca no es una excepció. Es vital  atreure i retenir  població a aquest mon rural donant-li valor,  millorant les infraestructures i els serveis  pels habitants  amb un model de progrès econòmic equilibrat i sostenible. Albelda necessita garantir el manteniment de la població millorant la qualitat de vida així com la viabilitat econòmica i social.  

Els responsables de La Rambla  des de Casa de la Vila diuen que aquesta inversió alimentaria es com una compensació  que coincideix amb les arrels de la propia historia econòmica, social, agrícola i ramadera. 

Es publica una entrevista  al Vicepresident del Govern d' Aragó, Conseller d'Indústria i Desenvolupament Empresarial  Arturo Aliaga , on es mostra orgullós  d' Albelda i la actitud de l'Alcaldessa per a millorar el futur del poble. 

  J Motis P 

No hay comentarios:

Publicar un comentario