miércoles, 18 de mayo de 2022

Geolodia 2022 Sociedad Rural

      En el seu moment  L'Aajuntamnet de Benabarri va anunciar per al disabte 7 de maig la propera celebració de Geolodia Osca 2022 anunciant que tindria com escenari  la localitat d'Estaña i les  llagunes d'origen Kàrstico.  Vol dir que stan formades  pel enfonçament de estructures de gix, o per la disolució  de materials  originant  aquestes llagunes colocades sobre gix total o parcialment). 

anuncio
  Passat aquest día aquest aconteixement va ser noticia. "La litera informacion" anunciava que Estaña va acolliir quasi 200 visitants  a la celebració de Geolodia 2022, dedicat aquesta any als Estanys per ser un acuifer  hidrogeològic Kárstic molt singular. La plaça del petit mnicipi  d' Estaña a la Ribagorça, provincia  d'Osca, va ser el centre de sortida i arribada  dels participants. 

Com ja es conegut en aquesta província, el Geolodia  es un conjunt de d'excursions coordinades per la "Sociedad  Geológica Espeñola"  amb  l'objectiu de mostrar la Geologia com una ciència atractiva i  útil per la societat, es veu  que el mateix cap de setmana es celebra aquesta jornada a tot el país. En aquest lloc  també ha estat organitzat  per la "Asociacion  de Amigos del  Parque Geológico y Minero  de la Litera y la Ribagorza" i com director  Científic el Geòleg J. María Mata Perelló 

                                     

 L' itinerari va ser una ruta circular de tres  kilòmetres i un desnivell de  50 metres als voltants d'aquests aquifers localitzats a prop de la població. Va estar estructurat en cinc parades: 

  • L'aigua subterrània 
  • L'origen dels estanys
  • Els professionals de l'aigua
  • 20,000 anys d'història 
  • La Clota.

 S'ensenyava als visitants, acompanyats de professionals de la geologia, noves perspectives per la observació del paisatge, prenent consciència de la necessitat de protegir-lo.

  Es van fer set grups de fins a 30 persones  acompanyats per dos guies per grup.  Van sortir de la plaça Mayor  fins als diferents punts  de parada on els geòlegs donaven les explicacions.  Les visites van començar a dos quarts de deu  del mati i van acabar a les 8 del vespre a la plaça  on es convidava a omplir una enquesta  de satisfacció  tant dels continguts com de la organització. 

Els llocs de procedència dels assistents van ser molts i variats principalment de Catalunya i Aragó. Abans de marxar van gaudir de moments  de intercanvi de impressions i fotos, podent adquirir productes de la zona que oferia "Banavarre Sabor",entre ells, formatges, embotits, xocolates i melmelades. 

J Motis P 

No hay comentarios:

Publicar un comentario