lunes, 15 de febrero de 2021

Sociedad Rural. La Litera. Tiempos Pasados.

 Se copia el artículo original. Publicado en Somos Litera, revista. Autores Silvia Isábal Mallen y Victor Bayona Vila 

 Interesantísimo trabajo que  pone de manifiesto tiempos pasados: Nombres  y situaciones  de la vida cotidiana que, con el paso del tiempo, desconocemos y son susceptibles de ser olvidados. 

En diferentes circunstancias  la esencia de las personas  siempre ha sido la misma, pero condicionada por la realidad  y posibilidades del momento. 

El pasado forma parte de nosotros, es importante recordar nuestras raíces.

J Motis P


 Resum personal

 Amb al títol "Joventut díscola a Albelda  al segle XVIII" , publicat  com  a "Historia de nuestra Historia" a "Somos Litera"  Silvia Isabal Mallén  Victor Bayona Vila, amb documents d'aquell temps, fan una interessantíssima exposició d' aquesta realitat a la societat rural en aquelles dades

  Amb totes  les immenses diferències  i evolució que s'ha produït  amb quasi tres segles, hi ha unes coincidències de base: La rebel·lió d'algunes persones, unes vegades per idealisme i desig de millora i d'altres per deixar anar   l'agressivitat i falta de ubicació que porten en el seu interior.  I la reacció de les autoritats  responsables de l'ordre que  unes vegades pot ser raonable i d'altres inoportunes.

  S’anomenen els noms  i cognoms de tots el participants i de les autoritats. Crida l'atenció que tos eren masculins, no hi consten noies ni dones  entre els rebels ni les autoritats, 

  A l'article s'expliquen dos  protocols notarials  referents als mossos d'Albelda  que reflexen comportaments  dels nostres avantpassats quan eren joves. Val a dir que fins  a ben entrat el segle XX  els vicaris tenien molta autoritat i influència al poble, encara que la majoria de la gent no practicava la religió.

 Un dels documents explica els fets d' unes festes de carnestoltes a l'any 1740. En aquesta festa, abans de quaresma, es permetien llicències en quant a bromes, jocs  i balls. De tota manera l' Església posava una sèrie de limitacions  contra les que es van rebel·lar un grup de joves. S'anomenen  els noms  i els gnoms tots  molt propis d' Albelda  i entre els que hi havia un Motis. 

Estava prohibit ballar públicament mentre es feien cerimònies religioses. La rebel·lió es  tractà de que aquest grup es van posar a ballar al carrer mentre el vicari feia la cerimònia de resar  el rosari a  l’Església, Ho van fer expressament dues vegades en aquesta festa de carnestoltes. 

 El religiós els va voler posar el càstig previst que era una multa de  vuit rals. Com ell no tenia autoritat  legal per això va recórrer al  alcalde però no va estar d'acord amb el càstig.  Així que el capellà va portar als tribunals al alcalde  i va originar  l'acta notarial de la que es fa menció.


 Un altre document  consta firmat al 1744. Es veu que la  joventut d'Albelda estava dividida en dos colles rivals i que la hostilitat   era tal que podia acabar en violència i mals mes grossos.

 L' alcalde d'aquell moment que també  era jutge del poble va obligar a signar als líders dels grups una treva  de cent i un  anys. Va ser tota una cerimònia davant notari, testimonis, i jurament al davant d'una creu .

 Aquetes treves forals es signaven per conflictes de més envergadura, però es va aconseguir la fi de les hostilitats i conductes violentes, tornant la pau al poble. 

   J. Motis  P. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario