viernes, 2 de octubre de 2020

Sociedad Rural .Asociacionismo y Economia

 En un article d'actualitat el Periódico del Alto Aragón explica els mitjans de vida del poble d'Albelda en una conversa amb la alcaldesa Mª Angeles Roca. Es dona  especial importancia a la convivencia, al manteniment i al record de les antigues costums  mitjançant l'associacionisme  que ha caracteritzat sempre a aquest poble.

Expliquen que hi ha deu associacions actives actualment:

 La Penya lo Magrè, sempre pressent en celebracions i manteniment de costums;  es la que promou la Festa del Tocino, on es representa la antiga matança del tocino, que ha arribat a tenir fins 6000 visitants  i declarada d'interès Turístic d' Aragó. Amb la festa del tocino es fa  la Fira d' Artesanía donant al poble una animació especial

 L'Associació de mossos i carreters  organitzen  la Festa de la Sembra i la Trilla on es recorden activitats antigues molt  ben celebrades per la gent que ho van viure fa uns anys i d'altres que recorden a les seves famílies donant dinamisme al poble.

L'Associació Literana d'Estudis de Ceràmica  on es fan cursos de ceràmica i s'encarreguen de  fer les plaques dels noms dels carrers 

 L' Associació de mares i pares d'alumnes sempre al dia per el que sigui millor per les escoles i l'ensenyament.

 Associació de Dones d' Albelda amb unes 300 sócies que fan cursos i activitats per progresar

 Associació de Pensionistes i Jubilats que es reuneixen per passar estones d'entreteniment 

 Les Penyes d'Albelda on un grup de joves organitzen activitats esportives i festives 

Asociacio de caçadors que gestiona aquesta activitat al municipi.

la Rondalla  Sant Roc experta en cont i ball de jotes animant les festes  i cel.lebracions. 

El Club Atlètic Albelda relativa al futbol on fan un bon paper 

I diuen que segueixen existint  com associacions la Coral Contrapunt, i la companyia de teatre  Quin Nyap, encara que en aquets moments estan inactives.

Al article s'exposa els mitjans econòmics del poble, Mª Angeles Roca explica que el sector primari, cultius amb abundant fruita i granges son els principals, encara que també hi ha empreses i serveis.

  Com a gran empresa hi ha  Carn Nature que dona feina a mes de 50 persones, amb la criança i la la distribució de productes càrnics al engròs a establiments de venda al públic i hostelería. 

Al polígon industrial també hi ha la empresa Rolyms Valles dedicada a la fabricació i repartiment d'uniformes i material de treball , havent  habilitat darrerament una nau per fabricar mascarilles. 

 Hi ha un taller de soldadura i caldereria al polígon.

  Esta en projecte per part de Litera Meat, el gran matadero de Binefar, la construcció d'un secador de pernils per el que ja esta tot preparat, inclòs el terreny, que creará uns 80 llocs de treball.

A mes hi ha tres empreses de la construcció

 Hi ha els serveis bàsics per a les necessitats del poble. consultori mèdic, farmàcia, collegi, escola infantil, forn de pa, bar-restaurant, papereria i un supermercat amb tots els productes necessaris

Aquest article del Periódico del Alto Aragon diu que Albelda és una població de 750 habitants que tenen molt dinamisme en la convivencia, el progres, i la projecció exterior. 

 J Motis P


No hay comentarios:

Publicar un comentario