miércoles, 10 de julio de 2019

Societat rural. La Llitera Solidària. Becas Lynch

El síndrome de Lynch u càncer colonorrectal hereditari  és una condició hereditària que incrementa la probabilitat de presentar càncer de colon y  de recte 
Existeixen dos subtipus. En el síndrome de Lynch tipus 1 està augmentat  el risc de presentar càncer de colon y de recte, mentre que el síndrome de Lynch tipus 2 s’associa a més a  altres  tumors (endometriovarisintestí urèter; y en menys proporció pelvis renal.
El trastorn va ser  descrit pel  professor Henry Thor Lynch en 1966. La  existència es  pot sospitar quan es  compleixen una sèrie de requisits que ja es coneixen.

 "Becas Lynch" és la Lluita contra aquesta oncologia hereditària
  Com que es sabut que cert tipus  d'aquesta malaltia son hereditaris en un 80 per cent de possibilitats, l’objectiu  és detectar els possibles pacients, i evitar que es desenvolupi la malaltia.
 Des de La Llitera hi ha una organització ubicada a Tamarit, en contacta amb l’Hospital de la Vall d' Hebron de Barcelona,  que organitza  activitats als pobles  per a conscienciar i recaudar fons, pretenent a més  que sigui una xarxa cada vegada mes ampla. 
Resultat d'imatges de becas lynch la litera
  A Albelda  l’any 2018, L,11 d'agost es va fer una jornada d'activitats per " La  Beca Lynch-Oncologia  Hereditaria ", va ser va ser una jornada molt animada i es van recollir mes de 7000 € . 
 Aquest any 2019 es va fer la diada el  dissabte 6 de juliol per  evitat coincidir amb les festes d'estiu i els seus preparatius. 
 Amb el cartell "Stop morir joven" , s’informava del motiu i activitats de aquesta jornada. La resposta va ser  positiva i sensibilitzant a molta gent de fóra. Va  ser possible gràcies  a  un  grup de gent molt ben organitzat avalada per l'Ajuntament i participant amb molt treball de menjars i acolliment la Penya Lo Magrè.
  Es va donar a conèixer aqueta diada amb la seva organització i activitats previstes, presentant una jornada de joc i esport per a recaudar en aquesta causa. La inscripció era al passeig La Rambla, amb un preu de 15 €  per adults i 5€ per als menuts 

 El  programa començava  a les 3 de la tarda amb la l'arribada dels participants, explicació de les proves. 
Albelda Aventura era la sortida a les 5  a fer activitats canyeres per tot el poble, des de tir  amb arc, buscar en un xarc, pujar un arnès etc. amb petits grups que podien ser familiars amb menors 
Rogaine nocturn, que es preparava a les 7 i sortia a les 9,30, com un joc d'orientació nocturna amb un mapa  i un punt de sortida tenien que trobar altres punts i arribar al final amb tres hores de temps 
Caminata popular nocturna amb sortida a les 10.
A partir de les 11 es començava a repartir el sopar. Una vegada acabades totes les activitats es va  dur a terme un  sorteig amb premis.

 Després es va comentar que va ser un èxit, agraint a tots els organitzadors i participants 

 Hi  ha  que destacar les importants aportacions de entitats del poble  com a col·laboradors: Residencia  la Sabina, Carn Nature. Bar Manel, Servicio de Taxi Trullenque, Cooperativa Sn Isidro,  La Caixa, i més  comerços  d'aquest poble i d’altres. 
No hay ninguna descripción de la foto disponible.La imagen puede contener: montaña, texto, exterior y naturaleza

J Motis P

No hay comentarios:

Publicar un comentario