martes, 4 de marzo de 2014

Sociedad Rural. La Litera. Gastronomía

Gastronomia a la Llitera.
La llitera amb capital administrativa a Binéfar i cultural a Tamarit es comarca de la Franja, amb uns 20 000 habitants, que fa que sigui de densitat considerable, amb molta vida. Viu bàsicament de la agricultura  i ramaderia; també hi ha algunes empreses d' alimentació, serveis, comerç per habitants o visitants,  i cada vegada més, per afavorir el turisme.
En aquet sentit hi ha tota l'àrea d'alimentació, i del bon us que es fan dels productes naturals amb una gastronomia de luxe.
Com a comerços relacionats am la carn, un reportatge d' Aragón a la Carta mostra la Carnisseria Araceli de Tamarit que es empresa familiar i innovadora amb el productes de la carn. Un d'ells es la elaboració d' hamburgueses de diferents sabors, fins a 14, es veu quin més encertat deien.
A Tamarit, tanmateix es coneguda i amb molta clientela de tots els pobles la Carnisseria Julio, que hi ha igualment vedella, pollastre, bé, i tocino amb tots el productes que es poden elaborar en un mondongo; a ser tot escollit per bons professionals es de qualitat. Quan e se hi fa una visita , es que te'n portes la bossa plena.
I no falten les grans superfícies, a la comarca , a mes a cada poble algún establiment,  empreses familiars en el que se hi pot trobar de tot
La sorpresa és la gelateria d' Alcampell des de fa 25 anys, fins fa poc no en sabia res: Gelateria Sarrate,
que amb productes naturals, llet, nata ,sucre, i condiments varis ben combinats, es fa innovació constant, aconsegueixen fins a 400 gustos diferents de gelats, -l últim diu que és amb gust de xocolata i all-. Van ganar un concurs de gelat de paella; es van veure  al repoprtatge mostres de gelats amb gust de romer, de mandarina, de mostassa, galeta etc. - L' únic conservant es el fred, a molt baixa temperatura. .Es veu una fàbrica gran amb treballadores i molteseines. Es fabriquen els barquillos diferents .

Amb els productes propis, carn, hortalisses, oli, farines llet ous i viram a la comarca sempre s´ha menjat molt bé. Des de les farinetes a les sopes, passant pel recapte, el pa amb oli i sal u amb tomàquet, tot sà a més no poder .
Hi ha restaurants que amb aquest productes fan cuina de luxe.
Segur que a cada poble hi ha el que sigui oportú pels habitants i els visitants. 
- A Tamarit va sortir al reportatge el restaurant Carmen; es veu que el noi amb experiència des de fora va decidir instal·lar-se a Tamarit. Fa una senzilla, pels productes i complicadíssima per la elaboració, cuina artesanal, plats boníssims.
-En aquest mateix poble, hi ha la casa rural La Franja, on l´associació de dones Virgen del Patrocinio, son excel-lents cuineres. L' especialitat es l' estufat de ternera, els acompanyaments i els bombons ;tot fet  amb productes de la comarca.
-A Castellonroi hi ha el famós Parador, de carretera en plena natura, que es coneix pels bons menjars especialment cargols i canalons, Pendent de visitar.
-A Albelda el restaurat l' Aljub va plegar , queda el del bar on es pot menjar si convé.
 En aquest poble es fa , com es sabut, la festa del tocino, recordant la matança i mondongo antic. Es un festival gastronòmic, on es poden provar tots els plats i embotits que es fan , d' quest exemplar en el que s' aprofita tot. La calderteta recorda el magnific topi que  feien les iaies de la familia una vegada a l'any el dia del mondongo, una espècie d' estofat immillorable. (Els millors moments gastronòmics recordats son les sarpades que donava als barguenyos ,
 d' amagat, probant tots els preparats per diferents embotis.)
A mes es fa fira artesanal, en la que l' alimentació es el principal. Formatges, embotits , postres, entre d'altres.

Una iniciativa interessant i de servei a la comarca es fa a Sanui. Menjars a Casa.
Una dietista, i el seu entorn fan menjars per portar a domicili a persones que ho demanen, per dietes especials, a més per als menjadors d' entitats. Reparteixen al CRA Sant Esteban, a la Llitera i al Somontano
Això representa un servei molt necessari; i com que es fa dieta personalitzada a persones grans, o amb problemes metabòlics com sobrepès, o malaltieses ,a més és un servei sanitari. Nutricionista al servei del usuari, amb control i atenció domiciliaria.

Hi ha la fàbrica de moldre olives i fer oli a Algaió, com empresa familiar. A Albelda i Castellonroi també es fa , se'n ocupa la cooperativa, un gerent i gent del lloc.  A varis pobles hi ha aquestes fà briqueds d´oli on els particulars porten les olives per tenir-ne tot lány,
Notes.-
1.- La informació referent a carnisería Araceli, gelatería Sarrate, restaurant Carmen, Ass del Patrocinio, els menjars a casa d' Azanui, el molí d' Algaió, i la festa del Tocino d' Albelda surt a un reportatge d' Aragón a la Carta. Sobre aquest festival de mondongo cada any hi ha noticies a les publicacions de la comarca. La millor aquest any 2014 a Temps de Franja per  J Espluga, on explica misteris desvelats y per desvelar.
2.- Les sopes i farinetes crec que ja no "es porten" , no mes es recorden quan anem allá i de vegades estan ací. Sempre m`han agradat.
J. Motis P

No hay comentarios:

Publicar un comentario