Moltes noticies gratificants s'han vist publicades aquest mes de març passat per ser el 8 el dia de la dona. A Albelda es va fer homenatge a les que han sigut concejals del Ajuntament, un grup important. Tambe es va celebrar el 40 aniversari de la Ass de dones del lloc. i per mes animació aquests dies, es va recordar els 50 anys de la Rondalla Sn Roque, grup de jotes molt al dia. També van ser noticia conferencies importants i actes a altres pobles
Pero com especial, a Binèfar un dels actes del Dia Internacional de les Dones organitzat per la Conselleria de Benestar Social, va ser donant veu al treball de les cuidadores de familiars amb discapacitat al "Salon de Plenos" del Ajuntament.
Va obrir l'acte la Consellera de Benestar Social Beatriz de Pano, estant presents la alcaldessa Patricia Rivera i alguns consellers. Es va destacar que amb aquest acte l'Ajuntament ha volgut donar visibilitat als drets i situacions de dones que cuiden als seus fills i familiars dependents.
Aquesta charla, que va resultar emotiva, va ser amb el testimoni de Ana Errecalde Alvarez, argentina que viu a Barcelona. Es artista visual que va cuidat al seu fill que va neixer amb dicapacitat i va morir al 20 anys. Va presentar el seu treball amb un commovedor testimoni oral i gràfic al que va posar veu també la fragatina Julia Cruz . El fill de la artista va morir al 2020 quan ja sortia el projecte del seu treball "Care, Cuidar Importa" en el que va retratar a altres famílies amb alguna persona amb discapacitat tractant-les amb molta sensibilitat.
La artista va reivindicar el treball abnegat, i poc reconegut per les administracions, fet per part de les mares y dones que tenen al seu càrrec persones amb discapacitat. Es va referir a la importància de la seva pròpia iniciativa i projectes per donar a conèixer i aprendre a cuidar a les persones que cuiden. Va reivindicar la importància de la experiència de valor personal que aporta cada mare cuidadora de fills discapacitats i que te que enfrontar.se a un desconeixement i desvalorització social. Es va ressaltar que en aquest sentit son les administracions del Estat, les que han de considerar les situacions, i que es reconeguin els temps de treball dedicats. També considerant com a oportú polítiques de igualtat , reconeixement laboral, i la atenció que necessiten les persones cuidadores.
L'acte va comptar amb la col.laboració de "Onda Cero Cinca" en directe. El contacte amb l'artista el va facilitar l'Associació Crisálida que treballa amb la discapacitat a la comarca
Després, a Binèfar van continuar amb els actes , interesants i oportuns per aquelles dades, amb "cuentacuento familiar", xocolatada, i la taula rodona sobre "Las Mujeres de Binéfar", entre d'altres
Crisálida |
En el tema especial es pot afegir que les administracions actuen segons els coneixements, u interessos, que tinguin els responsables de tota aquesta àrea de sanitat i ensenyament. Hi va haver una època en la que es va posar en pràctica una Llei de Dependència i es van valorar el diferents graus de discapacitat i nivell de dependència, reconeixent la necessitat de escoles i centres d'atenció específica. Desprès s'ha passat al voler agradar amb la "inclusió", traient la paraula Tutela, el que demostra que no es tenen en compta els graus de dependència i les necessitats d'atenció que comporten segons el grau. Per alguns pot ser important la inclusió, per altres la Tutela i la atenció especialitzada. Ara sembla que tornen a reconèixer el valor de escoles i centres de atenció especial, que son les institucions que realment coneixen i ajuden amb el cuidat individual oportú als afectats i atenció a les famílies.
J Motis P